Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΥΤΙΑ, ΟΧΙ ΑΡΧ...Α

 

Θα διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον ένα βιβλίο με θέμα τη γλώσσα του υπόκοσμου. Κι αυτή είναι δουλειά ενός λαογράφου. Που με μια συλλογή, μια ανθολογία λέξεων, προτάσεων, από μια άποψη επιχειρεί μια προσέγγιση στον λαϊκό πολιτισμό κάθε χώρας. Επειδή κάποιες εκφράσεις φανερώνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την υποκουλτούρα κάθε λαού.

-Βάλτε πέντε παιδιά να του κόψουν τα αυτιά.

Αυτήν την… αθώα ατάκα είπε ο μεγαλομέτοχος του Αστέρα Τρίπολης Γιάννης Καϋμενάκης στον πρώην πρόεδρο του Εθνικού Πειραιά Νίκο Πηρούνια. Οι δύο κύριοι συνομιλούσαν για την περιβόητη υπόθεση των δύο τόννων ηρωίνης με το παπόρι «Noor One» και τους τσάκωσε ο υπερκοριός των μυστικών υπηρεσιών.

Περίεργο. Γιατί η ΕΥΠ παρακολούθησε δύο ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με ναρκωτικά. Με το εμπόριο της άσπρης. Τέλος πάντων, η κουβέντα είναι για έναν μάρτυρα στη δίκη και ο Καϋμενάκης, χρόνια στο νταραβέρι με τη θάλασσα, συστήνει να κόψουν τα αυτιά τον μάρτυρα, στην υποκλοπείσα νόμιμα συνομιλία του με τον Πηρούνια, πασίγνωστο στο λιμάνι του Πειραιά από τότε που φορούσε κοντό παντελόνι.

Τι σημαίνει «Κόψτε τα αυτιά του»; Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για απειλή, για εκφοβισμό του μάρτυρα. Δεν είναι έτσι, όμως! Οι δυο τους, Πηρούνιας και Καϋμενάκης δεν είναι παράνομοι, όμως μιλάνε και την διάλεκτο της παρανομίας. Από χόμπυ, βέβαια.

Σύμφωνα με τη μετράφραση του διερμηνέα και δημοτικού συμβούλου Πειραιά Πηρούνια όταν λέμε «κόβω» σημαίνει... ψιθυρίζω. Άρα, η συμβουλή ήταν να πουν... χαμηλόφωνα ό,τι έχουν να πουν στον μάρτυρα της δίκης. Πιθανόν και με... τρυφερό τρόπο, όχι απλά ψιθυριστό.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Πηρούνιας, που δεν είναι εισαγγελέας, ούτε πράκτορας της DEA, ήθελε να μάθει όπως ισχυρίζεται, αν o Αιμίλιος Κοτσώνης, πρώην Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ήταν μπλεγμένος με το ναρκοπλοίο. Και τελικά έβγαλε το συμπέρασμα ότι είναι αθώος ο Κοτσώνης διότι αυτό τον… διαβεβαίωσε ο Καϋμενάκης από το Ντουμπάι.

Όταν στον υπόκοσμο λένε «Βγάλτε του τα μάτια με... πηρούνια» τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Ο Καϋμενάκης, πάντως, είπε «Κόψτε του τα αυτιά», όχι τα αρχίδια, δηλαδή μην του τα... ζαλίσετε, μην σιγομουρμουρίζετε στα μπαλάκια του μάρτυρα.

Διαβάστε ακόμα:

Η σχέση της Ματσούκα με τη Φρειδερίκη