ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Ευρώπη γιορτάζει τη γέννηση του Χριστού, αλλά τι νόημα έχουν τα παχιά λόγια για την αγάπη μεταξύ των λαών, όταν πολλοί – πολλοί όχι λίγοι, δυστυχώς -κλείνουν την πόρτα στους πρόσφυγες; Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι, του πνιγμένου παιδιού που η φωτογραφία του έγινε το σύμβολο του δράματος των προσφύγων και των μεταναστών, κάλεσε τον κόσμο να ανοίξει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες σε μήνυμά του που θα μεταδοθεί την ημέρα των Χριστουγέννων.

«Το μήνυμά μου είναι πως θα ήθελα όλος ο κόσμος να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους. Αν κάποιος κλείνει την πόρτα σε έναν άνθρωπο, είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο», λέει ο Αμπντουλάχ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ένα απόσπασμα του οποίου μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Οι πρόσφυγες δίνουν στους Ευρωπαίους το κλειδί για να ανοίξουν την πόρτα της Ιστορίας. Για να περιγράψουν μία ξεχωριστή στιγμή τους στο κεφάλαιο πολιτισμός. Πολλοί το αρνήθηκαν Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, όμως, πρωτοπορεί χωρίς να της το ζητήσει κανείς. Ένας αγώνας που ήδη ανέδειξε τους πρώτους ήρωες του.

Αρχές Οκτωβρίου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας μίλησε με θερμά λόγια για τον ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, κυβερνήτη του σκάφους 602 που έχει σώσει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, συχνά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Την Τρίτη το απόγευμα, ο ανθυποπλοίαρχος τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά και το έργο που έχει επιτελέσει μαζί με το πλήρωμα του σκάφους του στα νερά του Αιγαίου κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Από τη Μυτιλήνη προέρχεται και ένας άλλος ξεχωριστός άνθρωπος που τιμήθηκε, μετά θάνατον αυτός, από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του. Ο παπα-Στρατής, ψυχή της οργάνωσης «Αγκαλιά», είχε αφιερώσει τη ζωή του στη βοήθεια ανθρώπων που είχαν ανάγκη ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής. Τον αείμνηστο ιερέα τίμησε και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το όνομα του θα φέρουν στο εξής όλα τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας που υλοποιεί για τους πρόσφυγες ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή». Θα έχουν τον τίτλο «Η Αποστολή του Παπά Στρατή».

Από την ακριτική Μυτιλήνη και ένας άλλος μικρός ήρωας της καθημερινότητας μας. Είναι ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο Στρατής Μπαλάσκας που τιμήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης» για τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τα ειδικά θέματα που υπέγραψε και με τα οποία παρουσίασε με συγκλονιστικό τρόπο τα πρόσωπα και τις πτυχές της προσφυγικής κρίσης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμα:

Κτηνοβάτες και παλικάρια γίνανε μαλιά κουβάρια