ΓΡΑΒΑΤΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΓΡΑΒΑΤΩΤΩΝ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Σκληρή η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς για το ασφαλιστικό. Από τη μία οι γραβατωμένοι δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί και από την άλλη οι αγραβάτωτοι του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους δικηγόρους, το κοστούμι και η γραβάτα είναι ο βαρύς οπλισμός της καθημερινότητας τους στα δικαστήρια. Χωρίς αυτόν δεν επιτρέπεται η κάθοδος τους στο πεδίο της μάχης. Είτε αυτό λέγεται αίθουσα δικαστηρίου είτε συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό. Θα σας διηγηθώ μία ιστορία για να καταλάβετε τι εννοώ.

Συνέβη το 1979, όταν ο δικηγόρος και μετέπειτα βουλευτής Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Μυτιλήνης ως συνήγορος του πατέρα του που είχε εκλεγεί δήμαρχος Πλωμαρίου. Δεν φορούσε ούτε κοστούμι, ούτε γραβάτα. Το πιο χαρακτηριστικό της εμφάνισης του ήταν, όμως τα μακριά μαλλιά, η γενειάδα και το φουλάρι που είχε στο λαιμό.

Με το που τον είδε ο εισαγγελέας, του απήγγειλε κατηγορία για προσβολή δικαστηρίου και άρχισε αμέσως η δίκη του, που κράτησε επτά ολόκληρες ώρες. Δεκάδες δικηγόροι είχαν σπεύσει για να του συμπαρασταθούν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η γενειάδα να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η απόφαση ήταν αθωωτική και ο Βουνάτσος έσπευσε να πανηγυρίσει το γεγονός ότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ο μόνος Έλληνας που έχει δικαστική απόφαση ότι η μούρη του δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Διαβάστε ακόμα:

Κουμπόικος πόλεμος με σπαθιά