ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όχι μόνο μας ταλαιπωρούν, αλλά και σπάνε πλάκα μαζί μας. Το ...ανέκδοτο έρχεται από την Αγγλία και λέγεται συμβάσεις «μηδενικών ωρών». Όπου ο εργαζόμενος το παίζει... Πυροσβεστική. Κάθεται σπίτι του και περιμένει να τον καλέσουν να δουλέψει... Δευτέρα δεν δουλεύει. Τρίτη κάθεται. Τετάρτη ξεκουράζεται από το καθισιό, ενώ την Πέμπτη τον καλούν να δουλέψει για δύο ώρες. Τον πληρώνουν για ένα δίωρο. Την άλλη εβδομάδα τα ίδια.

Σε αντίθεση με τον πυροσβέστη που παίρνει το μισθό του δουλέψει δε δουλέψει, ο εργαζόμενος που έχει υπογράψει σύμβαση μηδενικών ωρών δεν παίρνει ούτε τον κατώτερο μισθό ούτε επίδομα ασθενείας, ούτε, ούτε. Ό,τι γράψει το ...ταξίμετρο. Και υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες; Θα ρωτήσετε.

Οι πληροφορίες λένε πως οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών», άρχισαν να κάνουν θραύση στη Μ. Βρετανία, όπου ο αριθμός όσων δηλώνουν ότι εργάζονται με το σύστημα αυτό, αυξήθηκε κατά 20% σε ετήσια βάση, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), 903.000 άτομα, που αντιστοιχούν στο 2,9% του εργατικού δυναμικού στη Βρετανία, δουλεύουν με τέτοιου είδους συμβάσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι 747.000, ή 2,4%, ένα χρόνο νωρίτερα.

Πριν από δύο μήνες σηκώθηκε η τρίχα των Ελλήνων όταν πληροφορήθηκαν ότι στη χώρα μας υπάρχουν 126.956 εργαζόμενοι που παίρνουν μηνιαίο μισθό κάτω των 100 ευρώ, ενώ άλλοι 343.760 παίρνουν κάτω των 100- 400 ευρώ που παίρνουν άλλοι 343.760, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Τι θα πούν όταν μάθουν ότι οι ωρομίσθιοι της Αγγλίας παίρνουν ακόμη λιγότερα και ότι το νέο αυτό μοντέλο πληρωμής μπορεί να φτάσει κάποτε και στην Ελλάδα, όπως οι άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας; Η ...πλάκα θα πάρει άλλη μορφή, με τη γενίκευση της τακτικής, σύμφωνα με την οποία κάποιοι θα κάνουν ότι δουλεύουν και κάποιοι θα κάνουν ότι τους πληρώνουν...

Διαβάστε ακόμα:

Ρε, μαλάκες, η γη δεν κινδυνεύει