ΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

 

Τι θα πει κατσαπλιάς. Από την αλβανική λέξη πλιάτσικο. Άρα, χαρακτήριζαν κατσαπλιά έναν άρπαγα, κλέφτη, ληστή, συμμορίτη. Στη συνέχεια φόρεσαν τη λέξη κατσαπλιάς στούς αντάρτες του δημοκρατικού στρατού, την περίοδο του εμφυλίου πόλεμου, μετά το Β’ παγκόσμιο. Στη συνέχεια με τη λέξη κατσαπλιάς ντύνεται εκείνος που δεν έχει καλούς τρόπους. Ο κακοντυμένος. Αντί να πεις π.χ. «σα γύφτος είναι...» λες «κατσαπλιάς είναι...».

Το κείμενο που ακολουθεί αναρτήθηκε στο zougla.gr

Παρακολουθήσαμε την Πέμπτη τις απαράδεκτες σκηνές βίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Η κατάσταση ξέφυγε. Ο Τζήμερος κατηγορείται ότι χειροδίκησε κατά της Αλεξάνδρας Μπαλού. Αργότερα σε video βλέπουμε μία ομάδα να βγάζει σηκωτό τον Τζήμερο από την αίθουσα. Προηγουμένως, σε άλλο video είδαμε τον Τζήμερο να σκίζει επιδεικτικά αφίσα του ΠΑΜΕ. Ακολούθησαν οι γνωστές ανακοινώσεις.

Το πρωί της Παρασκευής έξω από το Εφετείο εν μέση οδώ ένας συγγενής θύματος του οποίου η δίκη ανεβλήθη έβγαλε πιστόλι και πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα, χωρίς θύματα ευτυχώς.

Την Τετάρτη δύο άτομα επιχείρησαν να ληστέψουν χρηματαποστολή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Το ένα εξ αυτών υποδύθηκε τον φοιτητή για καμουφλάζ. Ένα Zastava και ένα Tokaref ο οπλισμός τους. Μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο. Θα μπορούσε απέναντί τους να ήταν ο γιος ή η κόρη του οποιουδήποτε από εμάς.

Το περασμένο Σάββατο ο Βόλος κατέδειξε το μέγεθος της ανοησίας που μας διακατέχει. Σε ένα άθλιο γήπεδο, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς στάνταρτ ασφαλείας, με μία αστυνομική δύναμη που σύρθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ανοργανωσιάς, επιπολαιότητας και αδιαφορίας να διασφαλίσει τον τελικό κυπέλλου. Οι χούλιγκαν βρήκαν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο δράσης.

Τι θέλουμε ακόμη για να καταλάβουμε πως η βία έχει αναβαθμιστεί σε τρόπο συμπεριφοράς. Και ότι αργά ή γρήγορα ο καθένας από εμάς θα έρθει αντιμέτωπος με αυτήν στην καθημερινότητά του. Τέσσερις σκηνές σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς κοινωνικής δραστηριότητας. Δεν φταίει πάντα η κρίση.

Δεν δικαιολογεί τα πάντα η κρίση. Φταίει και η ανοχή μας, η αδιαφορία της Πολιτείας και ένας πολιτικός λόγος που ενισχύει τον βαλκανικό κoτζαμπασισμό μας και τον χαρακτήρα του κατσαπλιά που μας κληροδότησε το πρόσφατο βαλκανο-οθωμανικό παρελθόν μας. Ε, φτάνει πια.