ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ
Στον λεγόμενο Α’ παγκόσμιο πόλεμο δοκιμάστηκαν νέα όπλα. Ιδιαίτερα βελτιώθηκε η από αέρος δουλειά. Η αεροπορία, και τα υποβρύχια αναπτύχθηκαν στην… υπηρεσία του πολέμου, και τα τεθωρακισμένα, και τα δηλητηριώδη αέρια.
Ιστορικοί και ιδικοί αναλυτές τα είπαν όλα, γιατί έγινε ο πόλεμος που τελείωσε σα σήμερα 11 Νοεμβρίου, το 1918, με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Τα αίτια του πολέμου, οι συμμαχίες που προέκυψαν, γιατί το έργο είχε αυτό το τέλος. Και ποια ήταν η επόμενη ημέρα του κόσμου.
Σε δεύτερο, σε τρίτο πλάνο περνάει το γεγονός ότι σκοτώθηκαν εκατομμύρια στρατιώτες. Αυτό δεν είναι μάθημα άξιο να μελετηθεί, να διδαχθεί στην ανθρωπότητα, ώστε να σταματήσει η ματαιότητα του πολέμου. Είναι τα κίνητρα που προκαλούν τον πόλεμο, αυτά αξίζει να καταγραφούν.
Η βιομηχανία της Γερμανίας αναπτύσσεται ταχύτατα, όμως δεν έχει αγορά να απορροφήσει τα προϊόντα της. Την προσπάθεια της να διείσδυσει στην Ανατολή, να προσεγγίσει την οθωμανική αυτοκρατορία, δεν την καλοβλέπει η αποικιοκρατική Βρετανία, με τα… κεκτημένα συμφέροντα της εκτός έδρας.
Η Γαλλία που έχασε έδαφος στον γαλλοπρωσικό πόλεμο 1870-71, κομπλεξαρισμένη από την επεκτατικότητα της Γερμανίας, ψάχνεται να συμμαχήσει με την Ρωσία. Και αναζητεί συμμαχία με την Γαλλία, τον κορυφαίο παραδοσιακό εχθρό της, η Βρετανία λόγω της κόντρας της με τον γερμανικό οικονομικό πρωταθλητισμό. Από την άλλη η αυστροουγγαρική αυτοκρατορία, κι αυτή για τα συμφέροντα της, προσκολλάται στον πανγερμανισμό.
Στη γειτονιά μας. Ιταλία και Ρουμανία είναι με Αντάντ (triple entente, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Βουλγαρία και Τουρκία με Γερμανία.
Τελικά. Έχασε η Γερμανία όταν μπήκαν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμα: