ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ... ΒΡΕΘΕΙ

 

Όλα έγιναν στις ημέρες μας. Εννοώ όλες οι εφευρέσεις, όλες οι ανακαλύψεις. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε τα περισσότερα. Κι όταν λέμε στις ημέρες μας εννοούμε τα τελευταία 200 χρόνια. Σύγχρονοί μας είναι αυτοί που έζησαν πριν 100 και 200 χρόνια, επειδή τα δικά τους βιώματα, όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, τα κουβαλάμε κι εμείς που βρεθήκαμε ανάμεσα στον 20ο και τον 21ο αιώνα.

Φερμουάρ. Έχει κι αυτό τη δική του Ιστορία. Τη δική του πορεία. Τη δική του εξέλιξη. Πρακτικό κόλπο στο μπουφάν, στο παντελόνι, στη φούστα, το σηκώνεις από το «πιαστράκι» του και κάνεις τη δουλειά σου. Ε, αυτό το απλό, το τόσο βολικό φερμουάρ δεν ήταν έργο με τη μία. Διέτρεξε τα στάδιά του μέχρι τη σημερινή του μορφή, η οποία έχει καταγραφεί στο όνομα του Γεδεώνα Σούντμπακ.

Το 1851 ο εφευρέτης της ραπτομηχανής Ηλίας Χόουε παρουσίασε στις Ηνωμένες Πολιτείες μια ευρεσιτεχνία, ένα τύπο φερμουάρ με πόρπες που κούμπωναν κατόπιν πίεσης. Το πράμα βελτιώθηκε το 1893 με «φερμουάρ» σε μπότες, με γάντζους και θηλιές.

Ο Σουηδός Gideon Sundback σπούδασε στη Γερμανία και μετανάστης βρέθηκε στην Αμερική να εργάζεται σε εργοστάσιο παραγωγής συνδετήρων. Οκτώ χρόνια από τη ζωή του ξόδεψε ο 33χρονος Γεδεών για να παρουσιάσει στις 29 Απριλίου σα σήμερα, το 1913, τη σύγχρονη εκδοχή του φερμουάρ.

Στη συνέχεια. Μέχρι το 1930 το φερμουάρ χρησιμοποιούνταν μόνον στα παιδικά ρούχα. Μετά το πήραν οι σχεδιαστές μόδας και από το Β' παγκόσμιο πόλεμο παίζει μαζικά στο εμπόριο.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ HIGH SCORE ΣΤΟ ΣΕΞ