Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΣΤΗ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Κάποτε θα ‘ρχόταν η σειρά να γράψει ο αποδυτηριάκιας για τα «Βούρλα». Τα ιστορικά, τα ξεχασμένα και άγνωστα στην μεταπολεμικές γενιές Βούρλα. Εκεί που είχαν στηθεί τα κρατικά (!) μπουρδέλα.Σ’ ένα κτήριο μεγάλο, και μόνο μέσα σ’ αυτό, λειτουργούσε η ελεγχόμενη και γκρουπαρισμένη πορνεία. Σε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων ήταν τα «Βούρλα», σε κάποια γειτονιά της Δραπετσώνας.

Φοβερά πράγματα. Μυθιστορηματικά. Κινηματογραφικά. Ανήλικα κορίτσια από όλη την Ελλάδα, γυναίκες μέχρι και 60 χρονών είχαν «αιχμαλωτιστεί» μέσα στα Βούρλα, για να εξυπηρετούν τον ανδρικό πληθυσμό. Αυτή η ιστορία κράτησε 60 χρόνια, μέχρι που έβαλε λουκέτο η δικτατορία του Μεταξά και τα Βούρλα μετατράπηκαν σε φυλακή. Και διατηρήθηκαν σε φυλακή την κατοχή, από τους Γερμανούς και μετά την απελευθέρωση έχωναν εκεί και τους πολιτικούς κατάδικους, δηλαδή τους αριστερούς.

Το πρώτο μπουρδέλο στον Πειραιά στήθηκε το 1852, για τα πληρώματα των καραβιών που έπιαναν στο λιμάνι. Μετά φύτρωσαν δυο-τρία «σπίτια» ακόμα. Ο Δήμος Πειραιά σα σήμερα 12 Μαίου, το 1870, ζήτησε από την κυβέρνηση να της παραχωρηθεί μία έκταση για να εγκατασταθούν εκεί οι οίκοι ανοχής ελεύτερης βοσκής. ''Για να αποτραπεί η εξάσκηση του επαγγέλματος της πορνείας, να μειωθούν τα αφροδίσια νοσήματα και οι ανήθικες επιχειρήσεις...''.

Φτιάχτηκαν, λοιπόν, τα Βούρλα το 1870. Οι πουτάνες απαγορευόταν να κυκλοφορούν μετά τις 9 το βράδυ, τις φρουρούσαν εύζωνοι με φουστανέλλες. Όλες, όμως, είχαν τον νταβατζή τους. Δεν υπήρχε πόρνη «ορφανή», χωρίς προστασία. Και κάθε βράδυ οι νταβάδες, οι παλλήκαρδες έβρισκαν τον τρόπο να μπουκάρουν για να περάσουν τη νύχτα με τις αγαπητικιά. Ποια να έχει τα άντερα να τον καρφώσει, στα Βούρλα που ήταν γειτονιά των σωματεμπόρων και των ναρκωτικών;

«Κορίτσι» που «έδινε» στην ασφάλεια τον «αγαπητικό» της ήταν απίθανο να μην της κόψουν το λαιμό οι φίλοι του νταβατζή. Στην πραγματικότητα του «ιδιοκτήτη» της πόρνης. Κι αν για την άλφα, βήτα αιτία κατέληγε στα σίδερα ο νταβατζής, η πουτάνα «του» ήταν υποχρεωμένη να τον χαρτζηλικώνει όσο αυτός ήταν στη φυλακή. Από την άλλη, μετά την αποφυλάκιση του ο νταβατζής, σύμφωνα με τον κώδικα των Βούρλων, ήταν υποχρεωμένος να στεφανωθεί την παστρικιά.

Η μπουρδελογειτονιά των Βούρλων όταν έγινε φυλακή, μεταφέρθηκε στην Τρούμπα. Επί δικτατορίας Παπαδόπουλου, το 1970, τα Βούρλα σταμάτησαν να είναι και φυλακή.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΥΤΕ ΣΟΦΟΣ ΗΤΑΝ, ΟΥΤΕ... ΛΕΩΝ