ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΜΟΥ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Λέμε για κυκλώματα στα ναρκωτικά, στο ποδόσφαιρο και τη νύχτα, στην τέχνη, το θέατρο και τη μουσική. Ποιος μιλάει για κυκλώματα στην επιστήμη; Κι όμως. Σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, όταν απειλούνται συμφέροντα, ακόμα και το γαμώτο κάποιων, το κύκλωμα θα κτυπήσει. Κι αν δεν λειτουργεί κύκλωμα, επιτόπου θα στηθεί ''μηχανισμός προστασίας'' από τους άμεσα θιγόμενους. Για να αντιμετωπίσουν τον κοινό αντίπαλο, έστω κι αν οι… κυκλωματίες έχουν τις δικές τους διαφορές.
Η Μπάρμπρα Μακλίντοκ ήταν μια σοβαρή, σεμνότατη γυναίκα. Καλά, από γκόμενα δεν μετρούσε ποτέ, και στη ζωή της δεν ήξερε, δεν έβλεπε, δεν άκουγε τίποτα άλλο παρά μόνον ό,τι υπήρχε στο εργαστήριο της βιολογίας. Εκεί την έβρισκε το κορίτσι, από ανήλικη κοψιά καλόγριας, ορκισμένης παρθένας μέχρι θάνατο. Αμερικάνα, επαρχιώτισσα, πέθανε Σεπτέμβριο του 1992. Την τράβηξε το καλαμπόκι. Η ύπαρξή της όλη αφιερώθηκε στη γενετική ταυτότητα αυτού του φυτού. Από επιστημονική διαίσθηση πιθανόν. Κάτι, δηλαδή, της “έλεγε” πως αν ψάξει τα γονίδια του καλαμποκιού, θα βρει μια άκρη.
“Στοπ!” της είπαν κάποιοι πιο προχωρημένοι, άνδρες, λες και ήταν μοναχοί του Αγίου Όρους, εκεί όπου δεν επιτρέπεται να περάσει ούτε θηλυκή γάτα. Μιλάμε για εποχή που κάποιοι χώροι επιστημονικοί ήταν άβατον για γυναίκες. Και η γενετική, όπως και η μοριακή βιολογία ήταν στην πραγματικότητα άγνωστα γήπεδα. Έτσι η Βαρβάρα, αφού δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση στον προθάλαμο της γενετικής, πήγε για τη βοτανική και αργότερα ειδικεύτηκε στην κυτταρολογία.
Το καλαμπόκι δεν έβγαινε από τη σκέψη της. Τελικά, ανακάλυψε ότι κάποια τμήματα του DNA του εν λόγω φυτού μετακινούνται από το ένα χρωμόσωμα στο άλλο. “Τι είναι αυτά που μας λες!” την αποπήραν οι δικοί σου, οι άνδρες συνάδελφοί της.
Αποδείχθηκε ότι τα πειράματα της γεροντοκόρης κτύπησαν φλέβα αλήθειας και η ανακάλυψή της ισχύει, παρατηρείται και σ' άλλους ζώντες οργανισμούς, εκτός από το καλαμπόκι. Τελειώνω: Η εξέλιξη της γενετικής ουσιαστικά ξεκίνησε από την Μακλίντοκ. Νόμπελ Ιατρικής το 1983. Γεννήθηκε σα σήμερα 16 Ιουνίου το 1902.
Διαβάστε ακόμα: