Η ΜΟΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ
Ο Ευάγγελος Τερζόπουλος, ιδρυτής και ψυχή του πιο σημαντικού σ' αυτό που λέγεται περιοδικό στην Ελλάδα, της “Γυναίκας”, κάθε έξι μήνες έστελνε δύο συντάκτριες του στο Παρίσι. Την Φανή Πετραλιά και την Μαρία Καραβία, να κάνουν ρεπορτάζ στις νέες κολεξιόν. Μια κουβέντα μόνο για την “Γυναίκα” που δεν ήταν μόνο περιοδικό μόδας, όχι μόνον για την γυναίκα, αλλά στην κάθε 15θήμερη έκδοσή υπήρχαν σελίδες για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά.
Τι θα πει μόδα; Τι θα πει ραπτική; Η πρώτη στον κόσμο, η Κοκό Σανέλ, Γαλλίδα βέβαια, ήταν ξεκάθαρη. Η ραπτική είναι τεχνική, όχι τέχνη. Είναι εμπόριο. Η περιποίηση της ομορφιάς δεν έχει καμία αξία αν δεν αρχίζει από την καρδιά σου, από την ψυχή σου. Τι να τα κάνεις τα καλλυντικά όταν δεν έχεις κατανοήσει την έννοια μόδα, καμία σχέση με το τι φουστάνι φοράς. Μόδα είναι ο “αέρας” που έχει μια γυναίκα. Ο άνεμος φέρνει τη μόδα, την νοιώθεις, την αναπνέεις, την διαβάζεις στον ουρανό και στην άσφαλτο που περπατάς.
Η διασημώτερη σχεδιάστρια μόδας, η Κοκό Σανέλ, το 1909 άνοιξε καπελάδικο, ήταν το πρώτο της κατάστημα. Αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη, από κάθε άλλον μόδιστρο ρύθμιζε παγκόσμια τη μόδα. Επειδή ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Επειδή ήρθε πολύ κοντά με τα ελεύθερα πνεύματα του καιρού της. Επειδή η ίδια ήταν μια αληθινή επαναστάτρια. Επειδή γι' αυτήν η γυναικεία γοητεία δεν χρειάζεται ακριβά και αστραφτερά ρούχα.
Η Κοκό Σανέλ έσβησε τη λάμψη των μεταξωτών με την ουδετερότητα των ζέρσεϋ, αντικατέστησε τα ζωηρά χρώματα με τις ξεβαμμένες αποχρώσεις της στολής αλεξιπτωτιστών. “Το παραφορτωμένο ρούχο είχε πνίξει την αρχιτεκτονική του γυναικείου σώματος” εξηγούσε. Γεννήθηκε σα σήμερα 19 Αυγούστου, το 1883, και πέθανε 87 χρονών, το 1971, αφού έζησε μία συναρπαστική, κοσμοπολίτικη ζωή.
Διαβάστε ακόμα: