ΑΓΙΑ Η ΜΑΜΑ, ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ

 

Είναι η Ελένη η οποία σύμφωνα με την Εκκλησία ανακάλυψε σα σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, το 326, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Ιησού, στην Ιερουσαλήμ; Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα της Ιστορίας, ο οποίος ναι μεν κρίθηκε Μέγας, αλλά και άγιος.

Η εν λόγω Ελένη, λοιπόν, η μαμά του Κωνσταντίνου, κορίτσι ταπεινής καταγωγής, κόρη ενός πανδοχέα, παντρεύτηκε ένα παλιάνθρωπο που την είχε για πέταμα, συνεχώς στο ξου. Μιλάμε για τον Κωνσταντίνο Α' τον Χλωρό, προέκυψε κι αυτός αυτοκράτορας της Ρώμης, παρ΄ ό,τι, όπως λέγεται, ήταν κρυφοχριστιανός. Ξέρεις; Δεν ξέρεις. Σα μαλάκας όρθιος λες ό,τι λέγεται, έστω κι αν δεν έχει καμιά σημασία η μύηση του ή όχι στο χριστιανισμό Άλλο είναι το χρήσιμο. Να κρίνει κανείς τα παραμυθάκια κι άλλα περιπετειώδη με τα οποία φτιάχνονται θρησκείες, μυθολογίες, θρύλοι.

Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο γιος της κυρίας που λεγόταν Ελένη, είναι ο τύπος με το Εν Τούτω Νίκα (φώτο). Το είδε το όραμα στον ουρανό. Άντε να πεις εσύ ότι δεν το είδε. Πως ήταν παραμύθι ότι είδε όραμα.

Ο πατέρας του Μέγα, ο Χλωρός που μετά παντρεύτηκε την Θεοδώρα, την κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, ως αυτοκράτωρ κι αυτός, πολεμούσε με προστάτη τον Ηρακλή, τον ανίκητο Ήλιο, Σολ Ινβίκτους. Ο γιος, αυτός που έγινε Μέγας, το 312 είδε το σημάδι στα σύννεφα, δεν είχε ανάγκη το Sol Invictus, και κέρδισε τον Μαξέντιο που κουμαντάριζε τη Ρώμη.

Μιλάμε σήμερα για την Ελένη, λόγω της ημέρας, της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού. Όταν ο γιος της έγινε αυτοκράτορας, τότε η μάνα του αποκαταστάθηκε στο παλάτι. Πήρε τον τίτλο της Αυγούστας, έγινε η Βασιλομήτωρ, όπως στους οθωμανούς η μάνα του σουλτάνου είναι η Βαλιδέ, το κουμάντο στο χαρέμι. Και ως Αυγούστα η Ελένη κανόνιζε κι αυτή ό,τι σχετικό και πρέπον για τις συζύγους του αυτοκράτορα.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ... ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ!