Η ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ

 

Του Τιμίου Σταυρού σήμερα. Όχι σκέτο του Σταυρού. Δεν λέγεται έτσι. Ιερά μονή, σου λέει. Ιερά εκκλησία. Θέλει και το συνοδευτικό του.

Το Πάσχα. Το Άγιον Πάσχα. Ούτε θα πεις η εβδομάδα του Πάσχα. Το κανονικό, το επιβεβλημένο είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν είναι μεγάλη, σε μήκος και σε πλάτος, η εν λόγω εβδομάδα, όμως είναι ξεχωριστή, γι’ αυτό τη λες «Μεγάλη». Το ίδιο π.χ. η Μεγάλη Τρίτη, σε διάρκεια είναι το ίδιο όπως η κάθε άλλη Τρίτη του χρόνου, όπως η κάθε άλλη μέρα. Όταν, όμως, είναι στο πακέτο της Μεγάλης Εβδομάδας, τότε «Μεγάλες» είναι και η Τρίτη και η Παρασκευή .

Του Τιμίου Σταυρού σήμερα, λοιπόν. Αδύνατον να μην είναι τίμιο το ξύλο που σταυρώθηκε ο Χριστός. Βέβαια. Αν τον σταυρώνανε σε σιδερένιο σταυρό θα το λέγανε «Τίμιο Σίδερο». Αυτό, όμως, θα ήταν χοντρή ζημιά για το παπαδαριό. Οικονομική ζημιά.

Φοβερά πράγματα. Οι κωλοεβραίοι σταύρωσαν τον Ιησού και οι θεοσεβούμενοι χριστιανοί έκαναν μπίζνες με το Τίμιο Ξύλο του Τιμίου Σταυρού. Άτιμες μπίζνες.

Φοβερά πράγματα. Από 17 νταλίκες κάργα από ξύλα πουλούσαν ψιλοκομματάκια δήθεν από το Τίμιο Ξύλο του Τιμίου Σταυρού οι άτιμοι σαράφηδες, οι πονηροί παπάδες. Αιώνες κράτησε αυτή η μπίζνα.
Ε, αφού ο κόσμος, για να έχει την τιμία προστασία του Χριστού, ήθελε ένα κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο, έστω τόσο όσο αν σπάσεις στα έξι μία οδοντογλυφίδα, να το κρεμάσουν οι πιστοί στο λαιμό τους, το παπαδαριό έπεσε με τα μούτρα στην κονόμα. Να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία των πιστών. Οι οποίοι πιστοί γνωρίζουν πως, χωρίς επάνω τους ένα τόσο δα κομμάτι από το τίμιο ξύλο, ο Χριστός θα τους άφηνε... απροστάτευτους.
Από την άλλη το παπαδαριό, μια ζωή στην κομπίνα και πως να παίρνει τα φράγκα των κορόιδων, των πιστών, το παίζει η θρησκεία η ενάντια στους... ειδωλολάτρες.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΓΥΜΝΟ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΕΟΣ