ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ

 

Βλέπουμε στο σινεμά το παλληκάρι, τον πρωταγωνιστή της ταινίας, να τα βάζει με πέντε, και με δέκα. Όποιον βρίσκει μπροστά του να τον ξαπλώνει. Κάθε εμπόδιο να το εξουδετερώνει. Να του στήνουν παγίδες, κι αυτός να ξεφεύγει. Να τον κυνηγάνε περιπολικά της αστυνομίας, ελικόπτερα στρατού, και κανένας να μη τον συλλαμβάνει.

Αυτά γίνονται στο σινεμά μόνο, σκέπτεσαι. Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι τύποι, εκπαιδευμένοι κι όχι, που έχουν τα σωματικά προσόντα και τις πνευματικές αρετές να είναι ανίκητοι. Λιοντάρι και αλεπού μαζί, ελέφαντας και λαγός.

Λέει κάτι το όνομα Σορίν Ματέι; Γεννημένος κομάντο. Υπόδειγμα δράσεως σε κάθε αξιόπιστη στρατιωτική σχολή που παράγει κατασκόπους, πράκτορες, καταδρομείς. Αληθινό θηρίο ήταν αυτός ο Ελληνορουμάνος Σοριν Ματέϊ, γνήσιος εγκληματίας. Ικανός για όλα. Τον σκότωσαν αστυνομικοί το 1998, σα σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου. Ιστορία σινεματζήδικη που είχε γράψει στην εποχή της.

Χωρίς υπερβολή, αυτόν τον Σοριν Ματέϊ, από μάνα Ελληνίδα, πιο άγρια φύση από κάθε πλάσμα της ζούγκλας, τον επιστρατεύεις στις Μυστικές Υπηρεσίες της πατρίδας σου. Ικανός να κάνει μπουρδέλο μια πόλη. Να κινητοποιήσει εκατοντάδες αστυνομικούς. Και να μην τον κάνουν ζάφτι.

Κακοποιοί σούπερμαν. Δεν κάνουν για δημόσιοι υπάλληλοι τα τέρατα σαν και τούτον τον Ματέι. Δεν χρειάζεται να τον ξέρεις, να σε ξέρει, δεν έχεις επαφή μαζί του, όταν αποφασίσεις να τον χρησιμοποιήσει μια κρατική υπηρεσία. Ο συνδετικός κρίκος του αναθέτει αποστολές εθνικής σημασίας, εκείνος θα τις εκτελεί εκτός έδρας κι εσύ, το κράτος δεν τις χρεώνεσαι. Τι σχέση έχουμε, θα πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μ’ αυτόν τον Ράμπο, εάν για τις ενέργειές του υποψιαστούν ότι είναι απόκρυφο κρατικό όργανο.

Ασύλληπτος ο Ματέι, πάντα την κοπανούσε όποτε τον τσάκώνανε οι μπάτσοι. Μέσα από τη φυλακή, μέσα από τα χέρια τους πριν τον χώσουν σε κελί. Το στόρυ στην πολυκατοικία της οδού Νιόβης 4, στα Κάτω Πατήσια. Την έχουν στημένη οι αστυνομικοί κι όταν παίρνει πρέφα ότι η δουλειά βρωμάει ο Ματέι μπουκάρει σ' ένα διαμέρισμα και με την απειλή χειροβομβίδας κρατάει 4 όμηρους, ανάμεσα τους και την νεαρή Αμαλία Γκινάκη (φώτο), που βρήκε το θάνατο.

Δεν ξανάγινε. Μέσα από το διαμέρισμα ο Ματέι έχει ζωντανή(!) τηλεοπτική επικοινωνία με τον σκάι, συγκεκριμένα με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων Νίκου Ευαγγελάτου. Φοβερά πράγματα. Τελικά, γίνεται το αποτυχημένο ντού της δίχως χολυγουντιανού τύπου πείρας των μπάτσων, με συνέπεια να παραιτηθεί αμέσως ο αρχηγός της αστυνομίας. Οι συνθήκες θανάτου του Ματέι επισήμως θεωρούνται ακόμα... άγνωστες. Όχι πως δεν έπραξαν σοφά να τον καθαρίσουν πούστικα. Αυτή είναι η κατάληξη του χαρισματικού κακοποιού όταν καραξεφτυλίζει την μπατσία. Και στο φινάλε, τι να περιμένει η κοινωνία από έναν Σορίν Ματέι; Πότε και αν συναντήσει τον Θεό και μετατραπεί σε αμνό, όπως ο άλλος. Ο διαβόητος Κώστας Πάσσαρης, που στις φυλακές της Ρουμανίας έγινε θεούσα.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ... ΛΑΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ