Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΚΑΘΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ

 

Τον έβλεπαν οι γυναίκες και μαρμάρωναν. Ομορφιά θεϊκή. Εκθαμβωτικός, γαλάζια μάτια, ξανθά μαλλιά. Ένας μάγος. Μάγευε. Ένας δαίμονας. Προκαλούσε φαντασιώσεις. Ο πιο έκφυλος της ανθρώπινης Ιστορίας, από καταβολής. «Έχω δικαίωμα στην ηδονή... » έλεγε.

Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά ντε Σαντ. Μαρκήσιος, παρακαλώ. Προτιμούσε απλά το De Sade διότι, παρά την αριστοκρατική καταγωγή του μισούσε τους ευγενείς. Ήταν ενάντια στους πλούσιους και βασιλικούς. Γι' αυτό υπέρ της Γαλλικής Επανάστασης με την ίδια αφοσίωση που υπηρετούσε στην πράξη κάθε είδους σεξουαλική ανωμαλία. Ήταν συνεπής ιδεολόγος της δίχως όρια κάθε σεξουαλικής ακρότητας.

Από τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ ονοματίστηκε η ανωμαλία Σαδισμός. Όπως από τον Σλοβάκο ιατρό και επίσης συγγραφέα Λεοπόλδο Φον Ζάχερ-Μαζόχ πήρε το όνομα του ο Μαζοχισμός. Καμιά σχέση ο Μαζόχ, άτομο με έμφυτη ευγένεια, με το τερατώδες πλάσμα που λέγεται Ντε Σαντ. Και οι δυο τους δεν ήταν στα λόγια, στη θεωρία εξτρεμιστές της ερωτικής πράξης. Ήταν πανηγυρικά και προκλητικά και στη προσωπική τους ζωή. Και σύμφωνα με το μύθο, όχι μακριά από την πραγματικότητα, ο μεν Μαζόχ ικανοποιούνταν να υποφέρει, να ταπεινώνεται όταν έκανε σεξ, ο δε Ντε Σαντ να προκαλεί πόνο, να βασανίζει.

Με αφορμή την επέτειο σήμερα του θανάτου του, σα σήμερα 2 Δεκεμβρίου, το 1814, αναφερόμαστε στον Μαρκήσιο Ντε Σαντ. Ο αποδυτηριάκιας, βέβαια, έχει γράψει κατεβατά σε κάθε ευκαιρία για τον συγγραφέα που σήμερα τον μελετάνε, προκειμένου η επιστήμη να πλησιάσει στο βάθος, στο έρεβος της ανθρώπινης ψυχής που γεννάει τη διαστροφή.

Μαύρος Άγγελος ο Ντε Σαντ έδινε την ευλογία του στον κάθε πατέρα να συνουσιάζεται με την κόρη του, στην κάθε μάνα με τον γιο της, και να τα κάνουν όλα, να τα δοκιμάζουν όλα. Είχε αποφοιτήσει από σχολείο Ιησουιτών. Φοβερά πράγματα. Αυτός ο πέρα από τα άκρα ανατράφηκε στο επίσης ακραία συντηρητικό χριστιανικό τάγμα και εξελίχθηκε σ' ένα από τα πιο ανατρεπτικά πνεύματα που πάτησε στη γη. Φανατικά άθεος και αρνητής οποιασδήποτε καταναγκαστικής ηθικής. Παρανοϊκός ταλαντούχος συγγραφέας με απίστευτη προσωπική ζωή, μέχρι που τον έκλεισαν, εκτός από φυλακή, για χρόνια και σε τρελοκομείο.
Ο αρχιερέας του σαδισμού, ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ αρνούνταν τη θρησκεία, την πολιτική, τους νόμους και είχε ταχθεί υπέρ της απόλυτης ελευθερίας στο σεξ. Γι’ αυτόν, όχι μόνον η ομοφυλοφιλία, τα πάντα όλα είναι φυσιολογικά. Όλα να τα δοκιμάσουμε. Δίχως όρια, δίχως περιορισμούς.

Στα όργια, που συμμετείχε και προπαγάνδιζε ο Σαντ, εφάρμοζε στην πράξη ο ίδιος όλα όσα υποστήριζε. Δεν ξεχώριζε ομοφυλοφιλία και ετεροφυλοφιλία. Έλεγε, κανείς δεν μπορεί να μου απαγορεύσει τίποτα. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι πολύμορφη και πολυδιάστατη, άρα είναι υπόθεση επιλογής και μόνον. Κάνετε μου τη χάρη, λοιπόν. Απολαμβάνω το σώμα μου χωρίς φραγμό.

Για να σταθείς απέναντι στον Ντε Σαντ, λέει ο αποδυτηριάκιας, πρέπει να έχεις επιχειρήματα. Δεν πας με τους Βίους Αγίων στο χέρι. Σε παρακαλώ. Ο άνθρωπος, που για να αναγνωριστεί τελικά κορυφαίος λογοτέχνης χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες από το θάνατό του, υποστηρίζει ότι η υπέρτατη μορφή ελευθερίας είναι να εναρμονίζεται το άτομο με τη φύση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η απεξάρτηση από κάθε κοσμική και υπερβατική εξουσία. Δεν υπάρχει καλό. Ούτε κακό. Όλα είναι φυσικά. Όλα είναι ελεύθερα.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΕΙ