Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

 

Καλλονή η Αικατερίνη, την αποκαλούσαν και «Ρόζα», Καρατζά, κόρη του Σουλιώτη καπετάνιου Μάρκο Μπότσαρη (1790- 1823). Πρώτη κυρία επί των τιμών της πρώτης βασίλισσας των νεοελλήνων Αμαλίας (1818- 1875). Επόμενο ήταν να μπει το πορτραίτο της στην περίφημη «Πινακοθήκη των πιο ωραίων γυναικών» στο παλάτι του ελληνολάτρη και αδιόρθωτου εραστή βασιλιά του Μονάχου. Του πατέρα του Όθωνα (1815- 1867), του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, μετά την τουρκοκρατία.

Όποια έριχνε στο κρεβάτι ο Λουδοβίκος Α’ της Βαυαρίας (1786- 1868), αυτή αποκτούσε το προνόμιο μιας θέσης στην «Πινακοθήκη των Καλλονών». Είναι βέβαιο ότι δεν πήδηξε και τις 36 κυρίες, όλες από αριστοκρατικές οικογένειες ή της ανώτερης τάξης, των οποίων η προσωπογραφία κοσμεί μία αίθουσα του ανακτόρου στο βασίλειο του Μονάχου.

Η Αικατερίνη Μπότσαρη γεννήθηκε το 1820 στα Γιάννενα και με το ξεσηκωμό βρέθηκα μ’ άλλα κορίτσια στη Δράμα, στο σαράι του τοπικού πασά. Οι τουρκάλες του χαρεμιού εκτίμησαν την κλάση της, την συμπάθησαν και ανέλαβαν την προστασία της. Με την ανταλλαγή των αιχμαλώτων η θυγατέρα του καπετάν Μάρκου επέστρεψε στο τότε νεοσύστατο κράτος.

Παντρεύτηκε τον στρατηγό Γιώργο Καρατζά, της γνωστής πριγκηπικής οικογένειας της Βλαχίας και έκανε τέσσερα παιδιά. Συνόδευσε την Αμαλία σε αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη, και βέβαια στο Μόναχο, όπου γνωρίστηκε με τον πεθερό της βασίλισσας, τον γαμίκο Λουδοδίκο. Πέθανε Ιανουάριο του 1872. Η επίσημη ενδυμασία της στο παλάτι του Όθωνα βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΟΥΡΕΣ ΚΑΡΛΑΟΥΣΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…