ΜΠΙΚΙΝΙ, ΜΑΓΙΩ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΔΥΟ

 

Μετά τον πόλεμο οι σχεδιαστές και παραγωγοί του γυναικείου μαγιώ μια πράξη ήξεραν. Την αφαίρεση. Όλο και πιο μικρό, όλο και περισσότερο γυμνό ήταν της μόδας. Και επειδή μόδα σημαίνει δικτατορία σκέτη, ακολουθούσαν ακόμα και γυναίκες που αδιαφορούσαν για το πολυμεταχειρισμένο στήθος τους ή τις πατσές στην κοιλιά. Και αφού το ολόσωμο μπανιερό περιορίστηκε τόσο όσο να μην κρύβει πλάτες και μπούτια, κάποια στιγμή έγινε η αληθινή επανάσταση. Το μαγιώ στις γυναίκες ήταν τεμάχια... δυο. Συνέβη το 1945, και συγκεκριμένα σα σήμερα 5 Ιουλίου βγήκε για πρώτη φορά στο εμπόριο, από γαλλική φίρμα γυναικείων εσωρούχων. Εμπνευστής ήταν ένας πρώην μηχανικός αυτοκινήτων, στο όνομα Λουί Ρεάρ.

Η μίνι φούστα ακολούθησε, άρχισε να φοριέται από το 1964, αλλά δεν γνώρισε την εξέλιξη του μπικίνι, που μέχρι και σήμερα όχι απλά κυριαρχεί στις παραλίες, αλλά δεν έχει σταματήσει να γδύνει περισσότερο την γυναίκα. Μόλις καλύπτει το... μπροστινό και πίσω απλά ένα λεπτό κορδονάκι δένεται με την... υποψία υφάσματος.

Η ιστορική διαδρομή του γυναικείου ενδύματος για το θαλάσσιο λουτρό πιστοποιεί τα κοινωνικά ήθη από εποχή σε εποχή. Να, γιατί πρόκειται για επανάσταση το μπικίνι, το μίνι και στη συνέχεια το τόπλες μαγιώ.

Το μπικίνι σε πρώτη φάση φορέθηκε σε πισίνες ιδιωτικές, μετά σε ξενοδοχεία, πρώτα από σταρ του σινεμά και μανεκέν. Στη φώτο, η 26χρονη Ελβετίδα σεξοβόμβα Ούρσουλα Άντρες όταν το 1962 οριστικά ''επέβαλε'' το μπικίνι με τη συμμετοχή της στην ταινία του Τζαίημς Μποντ ''Δόκτωρ Νο''.

Σημειώνεται ότι η Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών χούντα, ακραία συντηρητική, έκανε το κορόιδο όταν το 1967 οι ξένες τουρίστριες... προκαλούσαν με μπικίνι. Για να μην πάει κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα της χώρας από τον τουρισμό.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΡΑΒΕΣΤΙ, ΠΑΛΙΟΚΕΡΑΤΑΔΕΣ!