ΘΕΡΙΑΚΛΗΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ

 

Πάει για εξετάσεις ο Ουίστον Τσώρτσιλ σε προχωρημένη ηλικία. Τον κουσουμάρει ο ντόκτωρ με τη βαρβάτη πουράκλα του και τους πατσάδες στην κοιλιά του και ρωτάει τον ''πατέρα της νίκης'':

- Ποιυ νομίζετε ότι οφείλεται η καλή σας υγεία, σερ;

Τις μεγάλες ατάτες τις λένε οι μεγάλοι άντρες. Ο Τσώρτσιλ (1874- 1965), λοιπόν, τον κούφανε τον γιατρό. ''Στα σπόρ! Περπατάω αρκετά... ''. Υπ' όψιν ότι η μπουχέσα ο πρωθυπουργός της Αγγλίας ποτέ του δεν είχε γυμναστεί. Απόρησε ο ντόκτωρ:

- Πότε περπατάτε, σερ;

''Αρκετά συχνά... Πηγαίνω στις κηδείες των φίλων μου που δεν κάπνισαν ποτέ και πέθαναν πιο νέοι από μένα... ''.

Πάλι η κουβέντα για την απαγόρευση της φούμας σε κλειστούς χώρους. Ντροπή της κοινωνίας και μόνο ότι το κράτος υποχρεώνεται να φτιάξει αντικαπνιστικό, λέει, νόμο. Άλλη παπαριά αυτή. Τι θα πει αντικαπνιστικός νόμος! Κατά του καπνού. Σα να στρέφεται το κράτος ενάντια στις μελιτζάνες, τα ρεβύθια, στη βροχή, τους ανέμους και στα σύννεφα.

Ο νόμος πρέπει να έχει όνομα. Να στρέφεται κατά των καπνιστών, όχι κατά του καπνού. Και να σταματήσει αυτό το αίσχος ότι οι καπνιστές έχουν δικαιώματα. Κανένας, καπνιστής ή όχι, δεν έχει κανένα δικαίωμα για οτιδήποτε το οποίο προκαλεί ζημιά στον άλλον.

Και κάτι άλλο. Λάθος να τα βάζουν με τους καπνιστές που πετάνε αποτσίγαρα στο δρόμο, που φουμάρουν στις παραλίες, που νταηλήκι θέλουν να καπνίζουν και σε κλειστούς χώρους. Είμαστε σκατοράτσα. Δηλαδή; Κι' αυτοί που δεν καπνίζουν, αν κάπνιζαν θα είχαν την ίδια χυδαία συμπεριφορά με τους πρεζάκηδες θεριακλήδες.


Διαβάστε ακόμα:

... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΠΑΝ SORRY ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ