Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΤΗΝ ΒΙΟΛΑ ΤΟΥ...

 

Τι κόλπο είναι αυτό. Κοτζάμ Πάπας της Ρώμης βγαίνει στο μπαλκόνι και λέει τις... ευχές του, αλλά το σύμπαν τον αγνοεί σκανδαλωδώς. Είτε σαλιαρίζει το ''μήνυμα'', λέει, στην ανθρωπότητα, είτε όχι. Και μιλάει ο Πάπας, όχι κάποιος φουκαράς ιερέας σε ταπεινή ενορία βιοπαλαιστών.

Έσκασε πάλι μύτη στο μπαλκόνι του αγίου Πέτρου ο Πάπας Φραγκίσκος και αμόλυσε την παπική ευχή για ειρήνη urbi et orbi, σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Ήταν επικριτικός για «τα τείχη της αδιαφορίας» στην Ευρώπη, απέναντι σε ανθρώπους που, όπως είπε χαρακτηριστικά. βρίσκονται σε φυγή και θα μπορούσαν να έχουν ελπίδα και αξιοπρεπή ζωή.

Τελικά, καμιά σημασία δεν έχει ο λόγος ακόμα και του εκπροσώπου του Θεού. Δεν επηρεάζει σε τίποτα, δεν αποτρέπει τα δεινά δεξιά κι αριστερά. Ουδείς τον παίρνει σοβαρά τον Πάπα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τότε γιατί ανοίγει το στόμα του ο άγιος άνθρωπος και απομυθοποιεί την δύναμη, την επιδραστικότητα της θρησκείας; Ποιος αφελής το λέει αυτό;

Η θρησκεία παρά την ανυπαρξία της, παρά την παντελή αδυναμία της να προλάβει το κακό, δεν χάνει ούτε σέντσι. Δεν διώχνει το κακό η θρησκεία, δεν τιμωρεί το κακό, ούτε τους κακούς, όμως συνεχίζει να αποτελεί την... ελπίδα και την καταφυγή του αδύναμου, του ανίσχυρου. Γιατί πάντα θα υπάρχουν οι ισχυροί, αυτοί που κανονίζουν τα του πλανήτη, ενώ η δουλειά της εκκλησίας, των εκκλησιών του Θεού, είναι μόνον να λένε ''Κύριε ελέησον''.

Οι πρόσφυγες, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται ανείπωτες κακοποιήσεις, βασανιστήρια και δουλεία. Και ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης στο Λίβανο, στη εγγύησης της ασφάλειας στην Εγγύς Ανατολή και στην ανάγκη του λαού της Βενεζουέλας να πάρουν την βοήθεια που έχουν ανάγκη. Το έβγαλε το μεροκάματο ο άνθρωπος. Επιβεβαίωσε ότι ο Θεός είναι κομπάρσος. Ένας παρατηρητής των πραγμάτων. Τι άλλο να κάνει ο μεγαλοδύναμος παρά να βάζει τον Πάπα να λέει ευχές που ποτέ δεν θα πραγματοποιηθούν.

Αμήν.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ HOLLYWOOD