Ο ΒΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ HOLLYWOOD ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΝΔΡΑ

 

Χοντρό παιχνίδι έγινε τα δυο τελευταία χρόνια με τον Harvey Weinstein. Τον πιο πετυχημένο κινηματογραφικό παραγωγό, με δεκάδες ταινίες ποιοτικές και βραβευμένες. Τον άνθρωπο που συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλυγουντ, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς. Ξαφνικά δεκάδες γυναίκες, πασίγνωστες και άγνωστες, κατήγγειλαν τον Νο 1 επιχειρηματία του σινεμά ότι απ' αυτόν δέχθηκαν κτηνώδεις σεξουαλικές επιθέσεις, ότι βιάστηκαν.

Με την περίπτωση του Εβραίου Χάρβεϋ Γουαϊνστάιν στην Αμερική αναδείχθηκε μια προαιώνια ανδρική αμαρτία, που έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη όλων των εποχών και όλων των χωρών. Ο βιασμός γυναίκας από άντρα. Και στο φαινόμενο δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση σαφής. Τι είναι βιασμός; Πότε ακριβώς συμβαίνει ο βιασμός, πέρα από το τι καταγγέλλει η πλευρά της γυναίκας, η οποία έχει τη δική της ευθύνη με τον τρόπο ντυσίματος, συμπεριφοράς, αλλά και ενδοτικότητας της μέχρι ενός βαθμού.

Να, γιατί ο νόμος συνεχώς διαφοροποιείται για το συγκεκριμένο αδίκημα και άκρη δεν βρίσκεται, ούτε και πρόκειται. Η γυναίκα δέχεται το φλερτ, σχεδόν το επιζητάει, ερωτοτροπεί, δέχεται να πιει ποτό και ουσίες, όμως δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο κοκό. Τι λέει ο νόμος και τι να αποφασίσει ο δικαστής όταν παρά τη θέληση της κοπέλλας ο αρσενικός θόλωσε και με το ζόρι έκανε τη δουλειά;

Στις ΗΠΑ η υπόθεση Γουαϊνστάιν εξελίχθηκε σε ''εθνικό θέμα''. Ο τύπος που καταστράφηκε οικογενειακά, επαγγελματικά, οικονομικά, και τιμωρήθηκε τελικά από τη δικαιοσύνη, είχε καταδικαστεί πριν από τη δίκη. Γιατί αποτελεί την απόλυτη εξουσία, τον άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τη θέση του, απ' αυτόν εξαρτάται αν μια ηθοποιός θα πάρει το ρόλο. Με την καταδίκη του, κοινωνική και ποινική, στο πρόσωπο του στιγματίζεται ο ανώνυμος βιαστής. Ο γνωστός, που είναι ο εργοδότης, ο προϊστάμενος, και ο άγνωστος που ορμάει στα σκοτεινά του δρόμου.

Δεν έχει λεχθεί η αλήθεια με τον καταρράκτη των καταγγελιών σε βάρος του Γουαϊνστάιν. Πνίγηκε η αλήθεια με τις απίστευτες χυδαιότητες του, όπως τις ανέφεραν με λεπτομέρειες τα θύματα του. Και ποια είναι η αλήθεια; Ο άνθρωπος είναι τέρας. Άρρωστος είναι, όχι σεξιστής και σεξομανής. Άντρας-κτήνος είναι, σε τίποτα δεν εκφράζει τον μέσο αρσενικό, τον κανονικό άντρα. Η μόνη διαφορά του από τον κλασικό εγκληματία-δράκο του τύπου ''Στραγγαλιστής της Βοστώνης'' είναι ότι ο γεννηθείς Μάρτιο του 1952 Harvey Weinstein δεν σκότωνε γυναίκες. Στη φώτο με το φιλαράκι του Γούντυ Άλεν.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΣΑΜΠΑ ΣΤΟ ΡΙΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ... ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ!