ΑΠ' ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ

 

Συνέλαβαν 22χρονο Βούλγαρο που την έπεφτε σε ηλικιωμένους. Μιλάμε για κτήνος. Τίποτα ανθρώπινο μέσα του. Πού σας ξέρω, που με ξέρετε. Μπουκάρω στο σπίτι της γιαγιάς που ζει μόνη κι αν χρειαστεί την καθαρίζω επιτόπου. Σιγά που θα κωλώσει. Και ό,τι έβρισκε στο σπίτι το βουτούσε κι έφευγε.

Είχε σκοτώσει 70χρονη στην Μονεμβασιά, άλλη μια 82χρονη στην ίδια περιοχή. Τον βουτήξανε τη στιγμή που έκανε μπούκα σε τσομπάνη 80χρονών.

Η γνωστή ιστορία. Πως του ξηγιέσαι αυτουνού του 22χρονου αδίστακτου δολοφόνου; Τον αντιμετωπίζεις σαν κανονικό άνθρωπο, σα συνάνθρωπο. Τον δικάζεις, δηλαδή, και τον στέλνεις στη στρούγκα της φυλακής. Αυτό το λένε πολιτισμός.

Όχι, κύριοι. Αυτό δεν θα πει πολιτισμός. Αυτό θα πει ανθρωπισμός. Πολιτισμός είναι άλλο πράμα. Δύσκολο πράμα. Το εύκολο είναι ο ανθρωπισμός.

Πολιτισμός δεν είναι οι καλές τέχνες και η μόρφωση και οι καλοί τρόποι. Σας έχουν μάθει λάθος τα γράμματα. Πολιτισμός, από τη λέξη Πόλις, σημαίνει η κουλτούρα της Πόλεως. Η προστασία της πόλεως.

Είστε απολίτιστοι, κύριοι Έλληνες. Δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο πολιτικό, δηλαδή υπέρ της πόλεως, υπέρ των πολιτών, μέτρο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, προκειμένου να προστατευτείτε από κάποια κτήνη που μπήκαν στην πόλη σας, και συμπεριφέρονται πιο απάνθρωπα και από λήσταρχους των βουνών.
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί
κι εμείς γελούσαμε
στις γειτονιές…

Το τραγουδούσε ο μέγας Νίκος Ξυλούρης, μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι Γιώργος Σκούρτης, του 1978.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΑΝΤΑΜ ΠΑΠΑΝΤΑΜ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ