ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ...

 

γράφει ο στήβεν αβραμίδης
''Δεν προβλέπεται επίσκεψη σε συγγενή ή σε φίλο το Πάσχα''. Έτσι μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυστηριοποιώντας την καραντίνα εν όψει του εορτασμού. Το είπε τυχαία; Όχι βέβαια. Έχει πληροφορηθεί τι γίνεται πλέον στους δρόμους – μόλις την Παρασκευή η τροχαία ανέφερε αύξηση της κίνησης κατά 18% -, φυσικά έχει μάθει τι γίνεται από τους πρόσκαιρους αθλητές στα πεζοδρόμια και στις αλάνες – για πλάκα οι δήμαρχοι Αλίμου και Φιλοθέης βγήκαν κι έκαναν σχετικές εκκλήσεις - και φυσικά του έχουν πει για τα εκατομμύρια των μηνυμάτων που κατακλύζουν το 13033.

Κοντά στις ενημερώσεις του βέβαια, θα πρέπει να ξέρει πόσες ειδικές άδειες έχει χορηγήσει η πολιτική προστασία, η αστυνομία, οι κομματικές κλαδικές καθώς και οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι τους σε όσους θέλουν να εξυπηρετήσουν. Αν σε αυτά προσθέσουμε τους τύπους που δήθεν έχουν δουλειές στην επαρχία, ή σε αυτούς που λόγω έκτακτων ιατρικών υπηρεσιών θα τρυπώσουν σε κάποιο σπίτι για να τσιμπήσουν το αρνάκι, αρχίζεις και προσεγγίζεις την αλήθεια. Μια αλήθεια που φυσικά διογκώνεται από όλους εκείνους που ζουν σε χωριά χωρίς αστυνομία που φυσικά θα ψήσουν αρνιά με τους γείτονες είτε στους κήπους, είτε στις πυλωτές.

Μιλάνε λοιπόν ότι αυτή η εβδομάδα είναι η κορύφωση της πανδημίας, άσχετα βέβαια αν το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης του πανεπιστημίου της Κρήτης, κατέδειξε την 6η Απριλίου την σχετική κορυφή της καμπύλης. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν από το πόπολο ή τους ανυποψίαστους. Λίγο με απειλή, λίγο με πρόστιμο, λίγο με προπαγάνδα. Τι να πούν; Οτι ο τάδε βιομήχανος που θα έχει και δύο υπουργούς στο σπίτι του, έχει καλεσμένους κι άλλους εξήντα; Ή μήπως να πουν ότι επιτρέπεται η συνάθροιση σε ανοιχτό χώρο μέχρι τέσσερα άτομα; Τρελαθήκαμε τελείως; Εδώ τώρα θα γίνει του κουτρούλη ο γάμος, να το χαλαρώσεις κι επισήμως;

Δεν πάει να λέει ο Τσιόδρας και τα νούμερα, ότι ο ιός πλέον έχει πέσει σε δείκτη μέτρησης R2 και μάλιστα ο άλλος δείκτης, ο RO, είναι κάτω από ένα. Δεν πάει να βλέπεις ότι η καμπύλη πλέον έχει πάει σε κατωφέρεια βάσει νέων κρουσμάτων. Πρέπει να κρατηθεί η πειθαρχία. Δεν θέλει και πολύ ο Έλληνας να πιστέψει ότι όλοι έγιναν καλά, ότι ο ιός πέθανε – αν υπήρξε και ποτέ - και μετά από τόση καραντίνα να πλακωνόντουσαν στα τσάμικα και στα φιλιά της λύτρωσης και της αγάπης. Χώρια βέβαια τα ετήσια μετρημένα εμφράγματα λόγω πασχαλινής μάσας.

Η κυβέρνηση κοιτάει να δει τα περιστατικά δεκαπέντε ημέρες μετά το Πάσχα. Εκεί θα πάει η καραντίνα κι όχι στις ημερομηνίες που έχουμε σήμερα. Θα δει το στατιστικό του Πάσχα εδώ και φυσικά θα λοξοκοιτάξει το πείραμα της Γιουχάν. Εκεί δηλαδή που ξανάρχισε η ζωή, αλλά τα νέα έρχονται συγκεχυμένα για την ανοσία. Αν εκεί εμφανιστεί δεύτερο κύμα ή εδώ έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αυτό θα μας πετύχει σε καραντίνα, η οποία και θα συνεχιστεί και για τον Μάιο. Αλλιώς θα αρχίσει η χαλάρωση, που βέβαια θα είναι σταδιακή και θα αφορά τους νεότερους ηλικιακά.

Μια χαλάρωση που αφορά κυρίως την οικονομία. Τα λεφτά είναι μετρημένα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Μετά από αυτό, όλα θα είναι ανοιχτά. Υποχρεωτικά. Και τα μαγαζάκια, και οι χώροι εστίασης, και τα πλοία με τα αεροπλάνα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Με κύριο βέβαια αποτέλεσμα την όποια παιδεία πρόλαβε και μεταδόθηκε στον κοσμάκη. Για μέτρα αυτοπροστασίας, αυτοσυγκράτησης και στοιχειώδους καθαριότητας. Διότι η πλάτυνση της καμπύλης μόνο εκεί αποσκοπούσε.

Αυτά για την προστασία του ΕΣΥ, είναι κολοκύθια με την ρίγανη. Ουδέποτε υπήρξε ΕΣΥ, κι ουδέποτε θα υπάρξει. Απλά πρόλαβαν και διπλασίασαν τις ΜΕΘ σε 900. Και φυσικά πρόλαβαν και εξομάλυναν την αγορά σε αντισηπτικά, σε οινοπνεύματα και μάσκες και γάντια. Που κάτι είναι κι αυτό βέβαια, κύρια για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για τον άλλο κόσμο, το χρήσιμο ήταν η εκπαίδευση στην καραντίνα και στο να είναι πιο αποξενωμένος σε σχέση με την αφέλεια πριν. Κι αυτό σημαντικό. Είτε για το δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι, είτε για το τρίτο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Διότι αυτά θα πρέπει να τα περιμένεις. Δεύτερο κύμα με τον εσωτερικό τουρισμό ή με τον εξωτερικό, αφού θα διαφημιστεί η Ελλάδα σαν η χώρα που και έλαβε γρήγορα μέτρα ή που και, ξεφτύλισε τον ιό. Δεύτερο κύμα με τις πανελλήνιες εξετάσεις ή με την μαζικότητα της καλοκαιρινής διασκέδασης. Τρίτο κύμα με την εποχικότητα του κορωνοϊού, αν δεχτούμε την αβάσιμη επιστημονικά υπόθεση ότι αυτός αδρανοποιείται με τις θερμοκρασίες που πιάνει η χώρα το καλοκαίρι.

Κανένα φυσικά ΕΣΥ, δεν μπορεί να μείνει όρθιο στα περιστατικά που θα προκύψουν. Αλλά φυσικά και κανένα ΕΣΥ δεν μπορεί να υπάρχει – όποιο κι αν είναι αυτό – αν η οικονομία έχει διαλυθεί. Οπότε σταυρώνουμε τα χέρια και προχωράμε. Μέχρι το εμβόλιο ή έστω ένα στοιχειώδες φάρμακο που θα επιτρέπει να νοσείς αξιοπρεπώς στο σπίτι σου και μακριά από τα δημόσια νοσοκομεία. Το μόνο που σου μένει είναι μια ελεύθερη καραντίνα μετά μάσκας και μετά προσευχής. Μια απόκοσμη παρέα σε εξωτερικούς χώρους και είτε με πλαστικά πιάτα και ποτήρια διασκέδαση, είτε με σκεύη από το σπίτι σου. Και φυσικά με ένα αντισηπτικό στην κωλότσεπη. Ό,τι και να σου λένε οι υπουργοί και οι λοιμωξιολόγοι. Διότι όσα δεν ξέρουν τώρα για τον ιό, τόσα ακριβώς δεν θα ξέρουν και το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.


Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΛΙΚΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΟΛΑΣΗ;