ΣΕ ΧΩΡΙΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ

 

Τι είναι αυτό; Είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα με την απειλή του κορονοϊού. Το απίστευτο που είναι αληθινό. Το απογοητευτικό που είναι αποδεκτό. Φίλος μου μαζί με την γυναίκα του πήγαν στο κτήμα τους, κάπου έξω από την Αθήνα για να ''συναντηθούν'' με τα δυο εγγόνια τους. Να τους δουν, δηλαδή, από μακριά, από απόσταση δέκα και 15 μέτρων και να τους χαιρετήσουν κουνώντας τα χέρια.

Εδώ μας έφθασε ο κορονοϊός. Πατέρας και παντρεμένη κόρη του χρειάστηκαν να πάνε στον γιατρό, έδωσαν ραντεβού έξω από το κτήριο, και δεν πλησίασαν ο ένας τον άλλον. Και για ανέβουν στον πέμπτο όροφο χρησιμοποίησαν διαφορετικό ασανσέρ.

Κι αύριο με το καλό οι ειδικοί, οι επιστήμονες θα ανάψουν το πράσινο για να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις την κλιμάκωση της χαλάρωσης της καραντίνας. Περιμένεις να αλλάξει η συμπεριφορά των ανθρώπων;

Μιλάω για τη συμπεριφορά, όχι για τη φύση του ανθρώπου που δεν αλλάζει με τίποτα. Αυτός είναι ο άνθρωπος από τότε που πρωτοπάτησε στη γη. Ο ίδιος σε σκέψη και σε παρόρμηση από τότε που στάθηκε όρθιος στα δυο του πόδια.

Ο φόβος ορίζει τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Ίσως στον ίδιο βαθμό με την ανάγκη του για τροφή. Ικανό το δίποδο να σκοτώσει, να φτάσει να ενεργήσει σαν κανονικό τέρας προκειμένου να φάει, να επιβιώσει. Συμφωνούν οι φιλόσοφοι, οι κοινωνιολόγοι, οι ιστορικοί. Ότι η Ιστορία του ανθρώπου πέρασε από το στομάχι του. Όχι από την καρδιά του, τον εγκέφαλο του, τα χέρια του.

Ο τρόμος μην κολλήσουμε κορονοϊό. Πως θα ξεριζωθεί; Πότε;

Διαβάστε ακόμα:

ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ