ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΠΝΕΥΜΑ...

 

Το κατεβατό της αιωνιότητος έπεσε τους τελευταίους μήνες. Σοφοί και ημίσοφοι έγραψαν τα άντερα τους για το πόσο θα αλλάξει τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού. Και το άλλο, το πιο σοβαρό, ότι παραβιαστήκανε οι ελευθερίες των ανθρώπων. Ότι το σύστημα, η παγκόσμια εξουσία ισχυροποιείται όταν ο κόσμος είναι έγκλειστος, περιορισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του.

Είναι απίστευτος μεγάλος ο όγκος των αναλύσεων με τη σκέψη επώνυμων κοινωνιολόγων, επικοινωνιολόγων, επιφανών καθηγητών που δημοσιεύτηκαν στα διεθνή μέσα. Και για να μη λέμε πολλά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως το συναίσθημα της ελευθερίας χτυπιέται, υπονομεύεται όταν ο κόσμος απειλείται, όπως με τον κορονοϊό.

Ας μου επιτραπεί με σεμνότητα να προσθέσω επί του θέματος τη δική μου μεγαλοφυία. Ο χωμένος στη μάζα άνθρωπος, ο κοινωνικός άνθρωπος είναι αυτός που είναι. Αυτός που ήταν πάντα. Τίποτα δεν τον έχει αλλάξει. Πανδημίες, πόλεμοι, καταστροφές κάθε είδους, μετακινήσεις από τη μια ήπειρο στην άλλη. Παραμένει ίδιος ο άνθρωπος, είτε κοιμάται σε καλύβα, είτε σε διαμέρισμα. Είτε ζει στο ύπαιθρο και οργώνει με το μουλάρι, είτε χρησιμοποιεί κομπιούτερ και ηλεκτρισμό.

Μιλάει η Ιστορία. Άφησαν αδιάφορο τον άνθρωπο του 4ου και του 14ου αιώνα τα χειρώτερα που πέρασε και τον πόνεσαν στο πετσί του. Έτσι και με τον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει σε τίποτα τον άνθρωπο του 21 αιώνα. Είπαμε, μιλάει η Ιστορία. Οι εκβιαστικά προβλέψεις για το μέλλον από κάποιους δεν... αλλάζει τη φύση του ανθρώπου, ούτε τη συμπεριφορά του στην ιστορική του πορεία, μέχρι το τέλος. Της ανθρωπότητας το τέλος.

Διαβάστε ακόμα:

ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ... ΘΡΟΝΟ ΤΟΥΣ