ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

 

Κατ’ αρχήν, και με τον κίνδυνο να παρεξηγηθώ από τα θύματα του απατεώνα. Είναι τέχνη, όσο κι αν διαβάζεται περίεργα η ικανότητα να δουλέψεις κάποιον. Κι αν ενοχλεί η λέξη τέχνη την αποσύρω και στη θέση της προτείνω τη λέξη επιστήμη. Ναι, κατά κάποιο τρόπο είναι ''επιστήμων'' ο απατεώνας ο οποίος παρουσιάζεται π.χ. ως έχων διασυνδέσεις με το Βατικανό ή την CIA, ως δόκτωρ ογκολογίας και στέλεχος της ΝΑΣΑ.

Η κουβέντα για τον ψευδογιατρό, ο οποίος αποκαλύφθηκε πια αφού κορόϊδεψε ανθρώπους απελπισμένους. Αφού εκμεταλλεύτηκε τον πόνο τους, την ελπίδα να γίνουν καλά, όταν η κανονική ιατρική είχε σηκώσει τα χέρια. Η αλήθεια είναι βαρειά, αλλά αυτή είναι. Ποια; Έβρισκε κι έκανε, και ειλικρινά συγγνώμην αν μειώνω τα θύματα του. Το λέω για να τονίσω ότι η ατυχία τους ήταν που έπεσαν στην περίπτωση. Εννοώ σε άτομο αδίστακτο και ''ταλαντούχο'' στην απάτη. Σε δεξιοτέχνη κομπιναδόρο. Έπαιζε χωρίς αντίπαλο το κάθαρμα.

Κλασικός και διαχρονικός είναι αυτός ο συγκεκριμένος ειδικός τύπος του απατεώνα. Κάποιος πούλησε την Ακρόπολη Αθηνών. Άλλος τον Πύργο του Άϋφελ. Μην πιάσουμε την λίστα των επιφανών και αληθινά ευφυών απατεώνων του είδους. Οι οποίοι, να πούμε με την ευκαιρία μια ακόμα αλήθεια, εξαπατούν όχι απαραίτητα για να κερδίσουν χρήματα. Πρόκειται για ''ασθενείς'', η αρρώστια τους είναι να πιάσει η απάτη τους. Να μην τους πάρει μυρωδιά το θύμα και η κοινωνία.

Είμαστε στον 21 αιώνα. Στον δέκατο αιώνα αν είχαν συλλάβει τον ψευτογιατρό της Αθήνας θα είχε καταδικαστεί με την ποινή να του βγάλει τα μάτια με τα χέρια ο δήμιος και θα τον είχαν κρεμάσει με τέτοιον… επιστημονικό τρόπο ώστε να αργήσει- τουλάχιστον 3-4 μέρες- να κοπεί η ανάσα του.


Διαβάστε ακόμα:

ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ FACEBOOK