ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΣ Ο ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ

 

Ο άγιος Βασίλης- ο κανονικός, όχι ο... αγιοβασιλιάτικος- γεννήθηκε και έδρασε στην Καισάρεια και σπούδασε με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο στην Αθήνα, δηλαδή στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη της εποχής τους.

Κάποιοι σκληροχριστιάνοι, παραδοσιακοί πιστοί, μανουριάζουν με τον αϊ-Βασίλη εκείνο που μπουκάρει από τα τζάκια κι έρχεται από τα χιόνια με ταράνδους. Αυτός είναι παραμύθης, λένε. Βρωμάει ειδωλολατρεία, εμπορικό προϊόν είναι, και τον ρεκλαμάρουν τα μαγαζιά, να τσιμπάει ο κόσμος και να αγοράζει ακόμα και μη αναγκαία πράγματα.

Γνήσιος, λένε, αληθινός άγιος της ορθοδοξίας είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος βοηθούσε τους μπατήρηδες. Μοίρασε την περιουσία όλη στα φτωχαδάκια. 
Μπαίνει στην κουβέντα ο αποδυτηριάκιας και με το μπαρδόν ρωτάει: Τι πέτυχε με τη φιλανθρωπία του ο άη- Βασίλης από την Καισάρεια. Πουλούσε ελεημοσύνη, όχι αγιότητα.

Από τον άγιο, από τον κάθε ευλογημένο του Θεού, περιμένεις να λύσει οριστικά το πρόβλημα, όχι να δείχνει τη συμπόνια του. Πράγματι, εκατομμυριούχος ήταν ο Βασίλειος από την Καισάρεια. Αντί, όμως, να γίνει επιχειρηματίας, ένας πετυχημένος επενδυτής, δηλαδή τα λεφτά του να παράγουν λεφτά και οι μπίζνες του να δίνουν δουλειά στον κοσμάκη, αυτός σκόρπισε όλο τον παρά του μπαμπά στα λιγούρια. Και έκανε μια τρύπα στο νερό. Τα λεφτά που σκόρπισε δεν έπιασαν τόπο. Ουδείς άφραγκος που χοντροχαρτζηλικώθηκε από τον Βασίλειο άλλαξε κλάση. Φουκαράς ήταν, φουκαράς πέθανε.

Από την άλλη, ο πλαστικός αϊ-Βασίλης των καθολικών, που τον υιοθέτησαν κι αυτόν οι ορθόδοξοι όπως τον δυτικόφερνο Βαλεντίνο, ο ψεύτικος για τους φανατικούς ορθόδοξους άγιος του χιονισμένου βορρά, είναι πιο χρήσιμος. Επειδή εξυπηρετεί την κατανάλωση, το εμπόριο, τη διακίνηση του χρήματος που είναι το άλφα και το ωμέγα της οικονομίας.

Διαβαστε ακομα:

ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ