Ο ΑΓΡΑΦΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

 

Δεν είναι εύκολο να κοιτάζει τα δυο πρόσωπα στη φωτογραφία μας, εκείνος που τα αναγνωρίζει. Σκοτεινιάζει η σκέψη, δεν αντέχει να δεχτεί αυτό που συνέβη. Ο πατέρας να βιάσει σεξουαλικά τον ανήλικο γιο του, και να τον σκοτώσει. Είναι η υπόθεση Μανώλη Δουρή, που άφησε άφωνη όλη την Ελλάδα. Το τέλος της οποίας ήταν η αυτοκτονία του παιδοκτόνου πατέρα, κρεμάστηκε στη φυλακή της Τρίπολης, με καλώδιο της τηλεόρασης.

Παραμονή πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου 1993 στην Ερμιόνη. Περασμένη η ώρα και δεν φάνηκε στο σπίτι ένα από τα επτά παιδιά της οικογένειας Δουρή. Ο Νίκος. Ο εξάχρονος. Ο πατέρας, παρέα μ’ ένα από τα παιδιά του, βγήκε έξω να αναζητήσει τον Νικολάκη. Το πτώμα του ήταν χωμένο κάπου σε μια αλάνα, που μόνο αυτός, ο μπαμπάς, θα το έβρισκε εκεί.

Τον θυμάμαι σα σήμερα τον Μανώλη Δουρή, από τα πλάνα της τηλεόρασης, να κλαίει και να οδύρεται στην κηδεία του εξάχρονου. Και να ορκίζεται εκδίκηση, τιμωρία στον φονιά του γιου του. Πολύ γρήγορα ο Δουρής ομολόγησε το απαίσιο έγκλημα του. Ο ιατροδικαστής ήταν απόλυτος: Ο Νικάκης πέθανε από ασφυξία, ο βιαστής του έκλεινε το στόμα.

''Είμαι αθώος, δεν σκότωσα εγώ τον γιο μου... '', είπε μετά ο Δουρής, αρνήθηκε την ομολογία του. Και τα έριξε στην σύζυγο του, ότι εκείνη είναι η ένοχος, για να πάει να συζήσει με τον εραστή της. 
Κανένας δεν δεχόταν να αναλάβει συνήγορος του Δουρή. Ο διορισμένος από το δικαστήριο δικηγόρος υποστήριξε ότι ο πατέρας είναι αθώος. Και η στάση του οφείλεται στις κρίσεις του πανικού επειδή είχε υπηρετήσει στην Κύπρο και ψυχολογικά είχε τραυματιστεί απ’ όσα είχε βιώσει με τους τουρκοκύπριους.
Ο κόσμος περίμενε την καταδίκη του Δουρή. Με τίποτα άλλο δεν συμβιβαζόταν. Βγήκαν κάποιες αμφισβητήσεις, π.χ. ότι άλλος ήταν ο βιαστής του αγοριού, άλλος ο δολοφόνος του. Το δικαστήριο αποφάσισε ισόβια. Και επιτόπου ξεκίνησε η εφαρμογή του άγραφου νόμου της φυλακής. Ξύλο, ατέλειωτο ξύλο στον Δουρή από συγκρατουμένους του. Το έγκλημα του δεν είναι ανεκτό στην ηθική των βαρυποινιτών. Μετά από δυο χρόνια περίπου, και αφού ο Δουρής ματακινούνταν από φυλακή σε φυλακή, για να προστατεύεται από το ξύλο της αρκούδας, κρεμάστηκε στο κελί του το 1996, σα σήμερα 24 Φεβρουαρίου.  
Διαβαστε ακομα:

ΤΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ;