Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟ 1821

 

Να τελειώνουμε με το παραμύθι ότι το παπαδαριό στάθηκε… αγωνιστικά για να πετύχει η Ελληνική Επανάσταση το 1821. Η αλήθεια είναι ότι από τον πατριάρχη μέχρι και τους δεσποτάδες η Εκκλησία πολέμησε το ξεσηκωμό, ούτε καν κράτησε ουδέτερη στάση. Δεν αθωώνονται οι ιεράρχες επειδή κάποιοι απλοί παπάδες πήραν τα όπλα ενάντια στον οθωμανό.

Το ίδιο έγινε και με τον ΕΛΑΣ. Αντάρτες έγιναν κατώτεροι ιερείς. Δεν σημαίνει αυτό ότι η ηγεσία της Εκκλησίας πήρε θέση υπέρ της μιας πλευράς στον εμφύλιο πόλεμο. Μην τρελαθούμε. Ότι αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτες και σία ήταν με το αντάρτικο. Στη φώτο ο παπά- Ανυπόμονος με τον Άρη Βελουχιώτη.
Στα ίσα απειλούσε το πατριαρχείο με αφορισμούς και κατάρες όσους εναντιώνονταν στον σουλτάνο, με τον οποίο όλοι Έλληνες όφειλαν να συνεργαστούν, δηλαδή να σκύψουν το κεφάλι. Κι αυτά δεν είναι λόγια, που κάποιοι θα τα αμφισβητήσουν. Είναι γραμμένα κείμενα, εντολές και συμβουλές στους ραγιάδες από τον πατριάρχη, όχι μονάχα από έναν.

Το παπαδαριό δεν ήταν εναντίον της Επανάστασης. Με ποιον ήταν; Να πούμε αυτό που δεν θίγει κανένας ιστορικός και ειδικός. Οι αξιωματούχοι της εκκλησίας είναι με τον εαυτό τους. Με τα συμφέροντα τους. Με την εξουσία της εκκλησίας, όπως την ορίζει η τύφλα της θρησκείας. Μ’ άλλα λόγια, οι μεγαλορασοφόροι κάθε δόγματος δεν είναι με κανέναν.

Έτσι και οι δικοί μας. Ούτε υπέρ, ούτε κατά της εθνεγερσίας ήταν. Κακώς τους χρεώνουν ενάντια στο γένος και προσκυνημένους στον σουλτάνο. Το μόνο που τους ενδιάφερε, μέχρι να έχουν στάση προδοτική και αντεθνική, ήταν το κατά τη γνώμη τους προσωπικό όφελος. Μη χάσουν τα οφίτσια.  

Διαβαστε ακομα:

ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΠΑΙΚΤΗ