ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΝΥΜΦΟΙ

 
Ένα εβραιόπουλο, πλουσιόπαιδο, από τα golden boy της Ιερουσαλήμ, τα οποία συνεργάστηκαν με τον κατακτητή Ρωμαίο. Τον διόρισαν Δούκα της Αλεξάνδρειας και μέσα στα καθήκοντά του ήταν να παίρνει στο κυνήγι τους χριστιανούς, εποχή 3ος αιώνας.

Πρόβλημα για την αυτοκρατορία οι οπαδοί του Ιησού οι οποίοι αντιμετωπίζονταν, και δικαιολογημένα, ως αντιφρονούντες. Υποψήφιοι αντιστασιακοί. Ο μετέπειτα άγιος με το όνομα Προκόπιος, πάνω στο άλογο, προχωρεί να διαλύσει μια εστία χριστιανών, όταν παρουσιάστηκε, λέει, το όραμα του Σταυρού και ο λεβέντης άκουσε μια φωνή να του ψιθυρίζει «Είμαι ο Χριστός, ο υιός του Θεού».

Κάπως έτσι αλλαξοπίστησε, έγινε χριστιανός ο Προκόπης. Αυτό δεν άρεσε στη μάνα του, που τον κάρφωσε στην αντιτρομοκρατική, διότι ο γιος της επέμενε ότι είδε το αληθινό φως, ότι συνάντησε την αληθινή πίστη. Σκάνδαλο για την αριστοκρατική οικογένεια. Ένας γόνος, ένας απόγονος και να συμπεριφέρεται όπως οι λεχρίτες χριστιανοί. Αυτονόητη ήταν η παραδειγματική τιμωρία του. Τον πήγαν σηκωτό σ’ ένα ειδωλολατρικό ναό να τον θυσιάσουν, όμως αυτός με θαύμα γκρέμισε το κτήριο.

Αυτό ήταν. Πίστεψε και η μάνα του Προκόπη, την ακολούθησαν κι άλλα άτομα της ανωτέρας τάξεως. Με συνέπεια να τους πάρουν όλους το κεφάλι. Πρώτα είχαν αποκεφαλίσει τον Προκόπιο. Ακαταλαβίστικο. Ανακαλύπτει κανείς τον χριστιανισμό και μένει χωρίς κεφάλι. Τι κόλπο να ‘ναι αυτό;

Το όνομα του μεγαλομάρτυρα αγίου Προκόπιου αναφέρεται στους γάμους, για να προκόβουν οι νεόνυμφοι. Αν, όμως, δεν προκόψουν δεν θα φταίει ο άγιος αλλά οι ίδιοι οι παντρεμένοι. Όχι όλα δικά τους.

Διαβαστε ακομα:

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ Ο ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ, Ο ''ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ''