Ενα νησι, μια χουφτα

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Αν το καράβι δέσει στο λιμάνι για να αποβιβάσει κόσμο, βλέπεις ένα κλασικό Κυκλαδονήσι. Μη σου πω, ότι δεν σου κάνει και μεγάλη εντύπωση. Αν όμως το ζήσεις αυτό το νησί, θα αλλάξεις κάθετα και οριζόντια γνώμη. Είναι ένα νησί με τεράστια ιστορία, με εντυπωσιακά πολλές και παρθένες παραλίες, με απίστευτες ντόπιες γεύσεις και με “ψαγμένο” κόσμο.

Γύρω στους 1.500 περίπου είναι οι ντόπιοι και όλο τον χρόνο παράγουν λίγα αγροτικά, κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ό,τι παράγει όμως είναι ιδιαίτερο και σπάνιο, και πρέπει να ταξιδέψεις έως εκεί για να το γευτείς, αφού δεν «εξάγει» τα καλούδια της, γι’ αυτό και τα απολαμβάνουν οι τυχεροί επισκέπτες του καλοκαιριού.

Στα παλιά χρόνια (από την αρχαιότητα), η Σέριφος ήταν τόπος που έκανε μεγάλες εξαγωγές του ορυκτών. Τα μεταλλεία που λειτουργούσαν εκεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι και το 1963 εξορύσσοντας σιδηρομεταλλεύματα, ήταν η βασική πηγή εσόδων για τους ντόπιους. Ήταν όμως κι’ αυτό που κράτησε τη Σέριφο μακριά από την τουριστική ανάπτυξη και της στέρησε την αντίστοιχη αγροκτηνοτροφική παραγωγή που χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Η μικρούλα Σέριφος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (με Seajet φτάνεις σε 2 ώρες και δέκα λεπτά) , είναι ένας τόπος αναλλοίωτος, με εσωστρέφεια μεν και χωρίς σύγχρονο τουριστικό προφίλ, αλλά παρθένος και αγνός. Τόπος με απίστευτη φυσική ομορφιά, εντυπωσιακός, με θερμά νερά, παλιούς ανεμόμυλους και με τουλάχιστον 70 διαφορετικές εκπληκτικές παραλίες για όλα τα γούστα.

Οι παραλίες της είναι από τις ομορφότερες στις Κυκλάδες, όλες πανέμορφες και ως επί το πλείστον αμμουδερές με αρμυρίκια. Από τις πιο δημοφιλείς είναι η Λια και ο Άγιος Σώστης. Όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν το μπάνιο με νοστιμιές σε παραλιακά ταβερνάκια επιλέγουν την Ψιλή Άμμο, τον Πλατύ Γιαλό (απλώνεται σε 3 παραλίες), την Συκαμιά και το Γάνεμα όπου υπάρχουν και ταβέρνες. Ταβέρνα διαθέτει και ο Κουταλάς, όπου ανάμεσα στις πρασινάδες πάνω από την παραλία μπορείτε ακόμα να διακρίνετε τα κουφάρια από παλιές κατοικίες μεταλλωρύχων, παλιά φορτηγά αλλά και ένα σκουριασμένο λεωφορείο! Για ερημίτες ενδείκνυνται παραλίες όπως το Καλό Αμπέλι, το Μαλιάδικο και λίγο πιο δίπλα ο Καλόγερος. Ωραία παραλία διαθέτουν και τα Λιβαδάκια, οικισμός-επίνειο του Λιβαδιού, όπου βρίσκεται και το «Coralli» το υποδειγματικό κάμπινγκ του νησιού.

Όταν αρχίζει να σουρουπώνει τα πράγματα γίνονται μαγικά…
Η συνέχεια με πολλές φωτο και τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, εδώ: ...nikosonline.gr