ΜΕΓΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ Ο ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 
Άγνωστο όνομα στην Ελλάδα. Κι όσοι κάτι είχαν ακούσει γι' αυτόν, δεν τον θυμούνται, παρά τη μυθιστορηματική ζωή του, το θρύλο του απίστευτου σαγηνευτή γυναικών στο Παρίσι του 19ου αιώνα. Και το γάμο του,βέβαια, με την μεγαλύτερη ηθοποιό της εποχής της, την απίστευτη τσούλα Σάρα Μπερνάρ. Ο Αριστείδης Δαμαλάς, η απόλυτη ενσάρκωση του γεννημένου τυχοδιώκτη, είχε στα πόδια του όλο το Παρίσι, όποια γυναίκα ήθελε. Και μ' ένα νεύμα του μονάχα την έριχνε στο κρεβάτι.

Ακατανίκητη γοητεία. Για χάρη του παντρεμένες ήταν έτοιμες να χωρίσουν τον σύζυγο τους. Άλλες ικανές να φτάσουν στην αυτοκτονία αν τις απέκρουε. Η Σάρα Μπερνάρ, 11 χρόνια μεγαλύτερή του «Ζακ Δαμαλάς», με ερωτική ατζέντα που ανανεωνόταν συνεχώς, και με άνδρες και γυναίκες, τελικά κατάντησε το ρεντίκολο της Γαλλίας λόγω της σχέσης της με τον «Έλληνα Θεό», όπως ή ίδια είχε παρουσιάσει τον θεωρούμενο «πιο όμορφο άνδρα της Ευρώπης».

Το κέρατο στην Σάρα Μπερνάρ έπεφτε σύννεφο από τον Δαμαλά, όμως η τεράστια ηθοποιός ανεχόταν τις απιστίες του με τις κυρίες του καλού κόσμου. Μέχρι που τον χαρτζηλίκωνε για να είναι σε θέση αυτός να αγοράζει δωράκια στις ερωμένες. Η Μπερνάρ, εκτός όλων των άλλων, πλήρωνε και τη ''δόση'' του αθεράπευτα ναρκομανή Δαμαλά. Κι όταν την εγκατάλειψε, για να συνεχίσει τις ασωτείες του ο Δαμαλάς, εκείνη ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει, του έδινε… διατροφή, ελπίζοντας.

Από σπουδαία μεγαλοαστική οικογένεια ο Αριστείδης Δαμαλάς. Εφοπλιστής και δήμαρχος της Ερμούπολης Σύρου ο πατέρας, αδελφή του δημάρχου Πειραιώς Λουκά Ράλλη η μητέρα του. Γεννήθηκε στον Πειραιά Ιανουάριο του 1855 και σπούδασε στο Παρίσι και το Λονδίνο προκειμένου να κάνει καριέρα διπλωμάτη. Σε ηλικία 23 χρονών εγκατέλειψε την Αγγλία και κατατάχτηκε εθελοντής στο ιππικό. Τέσσερα χρόνια στον ελληνικό στρατό και μετά αποφάσισε να φοιτήσει στη στρατιωτική ακαδημία της Μόσχας.

Δεν έχει ξαναγίνει. Στο Παρίσι ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας Αριστείδης Δαμαλάς, όταν ζευγαρώνει με την Σάρα Μπερνάρ, το ρίχνει στο… θέατρο. Άσχετος από ηθοποιία, εντελώς της πλάκας. Ο ατάλαντος. Κι όμως! Η Σάρα Μπερνάρ τον κάνει... πρωταγωνιστή. Είναι ο παρτεναίρ της!!! Η Γαλλία γελάει, η κριτική γελοιοποιεί τον… ηθοποιό Δαμαλά. Η δε Σάρα Μπερνάρ δηλώνει ότι ο σύζυγός της είναι ο καλύτερος «Αρμάνδος» στο θεατρικό έργο «Η Κυρία με τις Καμέλιες» (φώτο).

Με «ηθοποιό  Δ’ εθνικής στο θίασο της Μπερνάρ, που δεν της έδινε ούτε ατάκα να πει στο θέατρο, ο Δαμαλάς έκανε εξώγαμη κόρη. Γεννήθηκε το παιδί, και τι να το... κάνει ο μπαμπάς (!), χωρισμένος για μία ακόμα φορά από την Σάρα Μπερνάρ; Το «άφησε» σε καλάθι έξω από το σπίτι της θεατρίνας, η οποία το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να το πετάξει στο ποτάμι, στο Σηκουάνα.

''Όχι, μην το κάνεις αυτό…» πρόλαβε την Μπερνάρ ο τότε Νο1 έμπορος όπλων στην Ευρώπη, ο Έλληνας τυχοδιώκτης Μπαζίλ Ζαχάρωφ, που προμήθευε όπλα και τον Βενιζέλο και την Τουρκία. Το νεογέννητο σώθηκε, διότι ο Ζαχάρωφ φρόντισε να υιοθετηθεί από φτωχό άτεκνο ζευγάρι ηλικιωμένων στην Ανδριανούπόλη. Η κόρη του Δαμαλά έγινε ερωμένη του Ίωνα Δραγούμη και του σπουδαίου Αμερικάνου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, μοντέλο του Πικάσο και ηρωίδα του μυθιστορήματος «Τερέζα» του Φρέντυ Γερμανού.

Ο Αριστείδης Δαμαλάς το 1889, σα σήμερα 18 Αυγούστου, πέθανε μέσα στη μορφίνη και την κοκαΐνη. Με μεγαλοπρεπή κηδεία θάφτηκε στην Αθήνα.

Διαβαστε ακομα:

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ... ΒΟΗΘΑΕΙ