ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ ΣΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΟ ΩΚΕΑΝΟ

 
Άμα σκάσει το ηφαίστειο θα σε κάψει. Επιτόπου! Δεν γλυτώνεις. Σε δέκατα του δευτερολέπτου, για την ακρίβεια σε κλάσματα του δευτερολεπτού σκοτώνει, ''πετρώνει'', δημιουργεί ''αντικείμενα'' μουσειακά ανθρώπους και ζώα. Προχώρησε στους αιώνες των αιώνων ο άνθρωπος, επιστημονικά και τεχνοκρατικά, αλλά είναι καρυδότσουφλο σκέτο στον άγριο ωκεανό, ένα φτερό στον άνεμο, αν η φύση θυμώσει... Με κανένα σεισμό, με καμιά έκρηξη ηφαιστείου, με κάποια φωτιά στο δάσος...
Επικυρίαρχος του σύμπαντος ο άνθρωπος, κάνει μια και δεν το ΄χει σε τίποτα να φτάσει στο φεγγάρι και όπου γουστάρει, αλλά στη γη παραμένει ανίσχυρος απέναντι στις απρόβλεπτες (;) δυνάμεις της φύσης. Τι πυροσβεστικά, αεροπλάνα και υδροφόρες, τι κινητοποιήσεις πυροσβεστών επαγελματιών και εθελοντών, τι προσχέδια κυβερνητικά, η πυρκαγιά θα κάνει τη δουλειά της, την κατστροφή της.
Εξακόσα χρόνια πριν τον Χριστό πλούσιοι Ρωμαίοι πήγαν σε τοποθεσία μαγευτική και έφτιαξαν βίλες. Τότε στήθηκε η πόλη Πομπηία, ούτε 150 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, στους πρόποδες αθώου και... ακίνδυνου βουνού, του Βεζούβιου. Το βουνό δεν ήταν μόνο βουνό, ήταν και ηφαίστειο. Το 79 μ.Χ., σα σήμερα 24 Αυγούστου, κάνει το πρώτο μπραφ και σε 25 ώρες καταπίνει την πόλη. Την Πομπηία, κοντά 12 χιλιότρα από τη Νάπολι. Έκαψε και το παραμικρό κολυμπηθρόξυλο.  
Η τελευταία έκρηξη του Βεζούβιου έγινε Μάρτιο του 1944, όπου έκαψε, πιο σωστά εξαφάνισε τρία χωριά. Και οι αρχές μάζευαν στάκτες χιλιόμετρα μακριά, Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, ενώ οι επιστημόνες κάνουν τις μελέτες και τις έρευνες για να καταλήξουν στη μεγάλη αλήθεια. Ο άνθρωπος παραμένει αδύναμος, ελάχιστος απέναντι στη ''βία'' της φύσης.
Διαβαστε ακομα:

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ