ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΣΑΙ ΥΠΝΩΤΙΣΜΕΝΟΣ

 
Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Στο λέει. Δεν σε βλάπτει απλά, αλλά σοβαρά, δηλαδή κάνει χοντρή ζημιά στην υγεία σου. Στο λέει καθαρά. ''βλάπτει σοβαρά'' σημαίνει και ανεπανόρθωτα, πιθανόν. Να πάθει ο άλλος και να το κουβαλάει κάποια χρόνια, ίσως μέχρι τον πρόωρο θάνατο του. Επειδή είχε παραδοθεί στο τσιγάρο.

Υπ’ όψιν ότι η υποχρέωση της καπνοβιομηχανίας να αναγράφεται στο πακέτο η υπενθύμιση «Βλάπτει σοβαρά στην υγεία» είναι... μισή προειδοποίηση. Επειδή πέραν της σοβαρής βλάβης στην υγεία είναι και το κόστος στην τσέπη. Διπλή ζημιά, μάλιστα. Ο καπνιστής ξοδεύεται για να αγοράσει τη φούμα και ξηγιέται φραγκάκια, σε γιατρούς και φάρμακα.

Για την άλλη ασθένεια, τον τζόγο, μην περιμένεις ο πρεζάκιας να του μιλήσουν για τις βλαβερές συνέπειες ο μπουκ και τα στοιχηματικά έντυπα. Άλλο έχουν να πουν στον τζογαδόρο. Πώς θα... κερδίσει.   

Μια είναι η αλήθεια. Ο τζόγος δεν είναι... διασκέδαση μόνον. Όπως π.χ. πας στο σινεμά, για καφέ, στο γήπεδο, στο σκυλάδικο. Τζόγος σημαίνει και πόλεμος. Με απώλειες. Οι ρεκλάμες στα κανάλια κάνουν τη δουλειά τους. Παρουσιάζουν το κουμάρι ως μια ευχάριστη απασχόληση, μια εμπειρία που αν δεν την βάλεις στη ζωή σου... χάνεις. 
Μην τα μπερδεύουμε. Άλλο ψάχνω κοχύλια στη θάλασσα, σκουλήκια και αγριολούλουδα στο βουνό. Ψαρεύω, κάνω ορειβασία, πάω βόλτα στο πάρκο. Κι άλλο μπαίνω στο χειρουργείο, όπου θα με πετσοκόψουν. Θα μου πάρουν αίμα. Θα ματώσω, αλλά δεν θα πονέσω διότι είμαι υπνωτισμένος και το παίρνω πρέφα. Και στον τζόγο ισχύει αυτό σε κάποιο βαθμό, να ματώνει ο παίκτης και να μην έχει την αίσθηση της χασούρας. Επειδή είμαι ναρκωμένος, εξαρτημένος. Επειδή είμαι άρρωστος, αλκοολικός με το παιχνίδι.
Διαβαστε ακομα:

Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ