ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ... ΗΘΙΚΗ

 

Το πρώτο που μου είπε ο διευθυντής της πρώτης εφημερίδας που δούλεψα. Πολιτικής εφημερίδας, όταν έκανα μεταγραφή από αθλητική εφημερίδα. Τότε, και δεν πολυλογώ, αλλά μου’ ρχεται και το προσθέτω, ήταν επιτυχία προσωπική αθλητικός συντάκτης να κληθεί να εργαστεί σε πολιτικό φύλλο.

- Η είδηση είναι είδηση, και το σχόλιο είναι σχόλιο. Δεν θα τα μπερδεύεις! Εσύ θα περιορίζεσαι στην είδηση, ξέχνα το σχόλιο.

Αυτό μου είπε ο κύριος διευθυντής κι έτσι πρέπει να γίνεται. Κι αν – λέω αν – ο δημοσιογράφος θέλει να κάνει σχόλιο, αν του επιτρέπει το μέσο να σχολιάζει στο ίδιο κείμενο, οφείλει να κρατάει το savoir - vivre. Πρώτα να δώσει την είδηση, μετά να ακολουθήσει η κριτική του. Γιατί αυτός ο… πρόλογος;

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας, κάποτε ηθοποιός, πάντα απολαυστικός στο μικρόφωνο, είπε κάτι για τις γυναίκες. Έπεσαν να τον φάνε! ''Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα οφείλονται σε κάποιο βαθμό στη φλυαρία τους''. Τόσο κομψά το είπε. Δεν είπε ότι δεν βάζουν γλώσσα μέσα. Ποια πάρλα; Ανοίγουν το στόμα και τον άντρα τον τρελαίνουν.

Όχι, δεν τα είπε έτσι ο Κωνσταντίνος. Και το ερώτημα είναι: Απαγορεύεται η ελευθεροτυπία; Στο δημόσιο λόγο όποιος μιλάει έχει... υποχρέωση να τα λέει όπως ορίζει η επικοινωνιακή μόδα της εποχής; Και τα ΜΜΕ θα στήνουν στον τοίχο όποιος με χιούμορ ή όχι ανοίγει το στόμα του να πει την άποψη του;

Δεν μετέφεραν τι είπε ο Τζούμας, το γνωστοποίησαν μόνο για να τον χλευάσουν. Πρώτα τον καταδίκασαν γι’ αυτό που τόλμησε να πει και μετά έδωσαν την είδηση.

Διαβαστε ακομα:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ