ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΓΑΙΔΟΥΡΙΟΥ

 
Ψόφησε γαϊδούρι κι ένα κοπάδι γαϊδουριών δεν αδιαφόρησε για το γεγονός. Έκπληξη! Αν είναι δυνατό, γαϊδούρια να θέλουν να «αποχαιρέτησουν» το νεκρό. Έχουν, δηλαδή, συναισθήματα κι αυτά τα ζώα; Εμείς οι άνθρωποι από καταβολής αποκαλούμε ''γαϊδούρι'' εκείνον που είναι άκαρδος, αδιάφορος, άπονος, άσπλαχνος, σκληρός.
 
- Γαϊδούρι είναι αυτός, γαϊδούρα είναι…
Έκανε το γύρο του διαδικτύου το video με γαϊδούρι να ''ασπάζεται'' το ψόφιο σύντροφό του (φώτο). Πιθανόν να ήταν «κολλητός», στενός φίλος το γαϊδούρι που πέθανε. Αν τύχει να βρίσκεσαι μπροστά σ' αυτό το απίστευτο σκηνικό, παραμένεις ακίνητος. Και σιωπηλός. Το ζωντανό γαϊδούρι μόνο αν δει για λίγα λεπτά το πεθαμένο γαϊδούρι, ως αληθινός σύντροφος του θα συνειδητοποιήσει την απώλεια. Διαφορετικά πάντα θα το ψάχνει…
Τι θα πει έχουν ή δεν έχουν συναισθήματα τα ζώα; Έχουν, δεν έχουν εξαρτάται από το τι τους ορίζει η φύση τους. Το κάθε πλάσμα, ανάλογα με το γενετικό του είδος, έχει αυτή ή την άλλη συμπεριφορά. Δεν είναι θέμα ατομικής, προσωπικής ιδιοσυγκρασίας.
Το γαϊδούρι είναι της φύσης. Ο άνθρωπος το ΄κανε «κατοικίδιο» και χαμάλη. Το έβαλε σε στάβλο, το δένει και στο χωράφι. Δεν είναι σκύλος, ούτε γάτα το γαϊδούρι, «παρεατζής» ναι, όμως όχι με ανθρώπους. Γουστάρει την ελευθερία, γι’ αυτό ο μαλάκας ο άνθρωπος το λέει «πεισματάρικο».
Η φύση του γαϊδουριού είναι να ζει μ’ άλλα μαζί. Σε αγέλη. Και θα δεχθεί κάποιο ξένο γαϊδούρι αν αυτό επιθυμεί να γίνει μέλος της αγέλης. Είναι θηλαστικό. Χορτοφάγο. Μοιάζει περισσότερο με ζέμπρα, παρά με άλογο, με το οποίο ζευγαρώνει. Και μετά την καμήλα είναι το τετράποδο που αντέχει περισσότερο στην έλλειψη νερού.
Στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο υπήρχαν 500.000 γαϊδούρια. Σήμερα δεν είναι περισσότερα από 15.000. Γιατί; Δεν τα έχουν ανάγκη, όπως παλιά. Που χρησιμοποιούσαν για μεταφορικό μέσο και για «φορτηγάκι» το γαϊδούρι. 
Διαβαστε ακομα: