ΕΜΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΝΙΟ;

 
γράφει ο Φωστήρας
 
Τέλειωσε κι αυτό το καλοκαίρι. Μακάρι να το ευχαριστηθήκατε. Διότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδειχθεί το τελευταίο που οι Έλληνες έκαναν διακοπές στα νησιά τους.

Τώρα που μαζεύτηκαν στους πάγκους τους όλοι οι κατεργάρηδες της παρέας και συλλέγω πληροφορίες για τα τεκταινόμενα σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κυκλάδες και λοιπά γνωστά και μη εξαιρετέα hot spots στον χάρτη, διαπιστώνω ότι τα πράγματα από φέτος αλλάζουν ραγδαία. Ότι ξέρατε, ξεχάστε το.

Παραδείγματος χάριν, σε πάλαι ποτέ αγαπημένες κυκλαδίτικες παραλίες εφαρμόζεται απαρέγκλιτα πλέον το σύστημα «πρώτο τραπέζι πίστα» για ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες με διαφορετική χρέωση για τις «μπροστινές» πάνω στο κύμα και μικρότερη για τις «πίσω». Φυσικά, η ελάχιστη double dhỡte (την έχω δει γραμμένη και double dot σε διάφορα μαγαζιά, οι κατέχοντες την γαλλική μην τρομάξετε) χρέωση για καφέδες, snacks και λοιπά ποτά ισχύει για όλες τις σειρές. Τα πενηντάρικα φεύγουν με ρυθμό πολυβόλου.

Σε επίσης πάλαι ποτέ αγαπημένες κυκλαδίτικες ταβέρνες, που κάποτε μπορούσες να κάτσεις και να φας και να μην σου βγει το φαγητό από το στόμα όταν έρθει ο λογαριασμός, εμφανίστηκαν φέτος κάτι περίεργα κόλπα, όπως «ατομικές» σαλάτες σε μικρά design μπολάκια με κάτι κομματάκια ντομάτα, λίγο αγγούρι, μισό κρεμμύδι και μία υποψία φέτα στην κορυφή οι «χωριάτικες» και λίγα φύλλα μαρούλι βρεγμένο με μία βιομηχανική βινεγκρέ οι βίγκαν και χρέωση σε διψήφιο ποσό ευρώ εκάστη. Ομού με κάτι «γκουρμέ» συνταγές με καλαμαράκια και ολίγα μύδια, στρείδια, κουνουπίδια και λοιπά ζαρζαβάτια, σε κολοσσιαία πιάτα μεν αλλά με μερίδες για γάτες, όχι για ανθρώπους κανονικούς, που τυχαίνει και να πεινάνε μετά από μπάνιο. Ρέστα από κατοστάρικο (με μία μπύρα κι μισό καραφάκι ούζο το πολύ για να κάνεις κεφάλι), κάτι ψιλά.   

Όσο για τις χρεώσεις σε καταλύματα, αφήστε το καλύτερα. Οι τιμές ξεφύγανε τελείως. Ειδικά από την ώρα που οι μεγάλοι παίχτες μπήκανε στο παιχνίδι και σαρώνουνε ότι πουλιέται σε ξενοδοχειακή υποδομή, η διανυκτέρευση έφτασε να χτυπάει 200ρια και 250ρια την ημέρα. Εδώ στην Αθήνα, μέσα σε δύο χρόνια μετασκευάστηκαν ΟΛΑ τα κτίρια γραφείων ένθεν κακείθεν της Λεωφόρου Συγγρού σε smart και boutique hotels. Χωρίς μπαλκόνια όλα τους, αλλά δεν βρίσκεις ούτε ράντζο. Παλιά ξενοδοχεία ανακαινίζονται, καινούρια πρόκειται να ανεγερθούν και όλες οι νεκρές πολυκατοικίες στο κέντρο αγοράστηκαν όπως είναι για να γίνουν air b n b.

Οι επισκέπτες που θα έρχονται εφεξής, θα έχουν γερό πορτοφόλι. Τέρμα οι φουκαράδες βόρειο-ευρωπαίοι με τις τετραμελείς οικογένειες τους. Που  είχαν και απαιτήσεις για all inclusive, με 250 ευρώ τη  εβδομάδα το κεφάλι, τρομάρα τους. Επίσης και οι βαλκάνιοι μπατιρολέδες. Που κουβαλούσαν μαζί τους κονσέρβες, καρτέλες με βρασμένα αυγά και εμφιαλωμένα νερά και έμπαιναν σε μαγαζιά μόνο για να κατουρήσουν. 
 
Ομοίως θα πάρουν την άγουσα και όλοι οι ευρωπαίοι ψωριάρηδες με τα σανδάλια και τις σκηνές στην πλάτη. Δεν θα βρίσκουν σκιά ούτε στα κάμπινγκ. Μαθαίνω μάλιστα ότι ακόμα και στα γνωστά και μη εξαιρετέα σημεία όπου κατά παράδοση μαζεύονται όλες οι νεροφίδες από Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία μεριά και γίνονται σώβρακο κάθε βράδυ, οι ντόπιοι ετοιμάζονται να τους πάρουνε με το σκατόφτιαρο.

Και το ερώτημα είναι το εξής: Εμείς που κάνουμε μπάνιο;  

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΣΚΥΛΟΜΕΤΑΝΟΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ