ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΡΩΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

 
Τζόγος ίσον ρίσκο. Μάλιστα. Ζωή ίσον τζόγος. Δυο φορές μάλιστα. Επειδή δεν υπάρχει ζωή χωρίς ρίσκο. Λόγια θα μου πεις. Όχι ακριβώς. Λόγια είναι, αλλά αν τα κάνεις αίμα σου, αναπνοή σου, και στο ξύπνιο σου και στον ύπνο σου, τότε είσαι Θεός.

Οι αρχαίοι Έλληνες προχώρησαν με τη λογική, όχι αέρα πατέρα χαρτοπόλεμος. Έμαθαν κι άλλους να σκέπτονται. Ό,τι λέμε. Πρώτοι στη γη αυτές οι κουφάλες οι Έλληνες είπαν τι είναι σωστό, τι χρήσιμο, τι απαραίτητο, τι ωφέλιμο.

Αποδείχθηκε, όμως, ότι ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να ακολουθεί σ' ό,τι τον οδηγεί η λογική. Να αποφεύγει το επικίνδυνο, το βλαπτικό, το καταστροφικό, πάντα σύμφωνα με τη λογική. Αυτή είναι η υπέρτατη αδυναμία του δίποδου.

 

Μιλάμε για τζόγο. Μιλάμε για ρίσκο. Μιλάμε για τη σχέση της ζωής, της αληθινής, της καθημερινής ζωής μας με το ρίσκο. Πόσο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν οι άνθρωποι είχαν ενστερνιστεί τις αιώνιες αλήθειες.
 

Να καταλήξω. Αν ρισκάρεις στον τζόγο, στη ζωή, για να κερδίσεις κάτι τις, άντε να το δεχθώ, καλώς κάνεις. Αν, όμως, κύριε πίτουρα, το αποτέλεσμα του ρίσκου είναι σίγουρα να κάνεις μπουρδέλο τη ζωή σου, τότε στάκα πίσω. Μη ρισκάρεις. Σου φθάνει και σου περισσεύει το ρίσκο της ζωής. Ακριβώς. Το ρίσκο, το απρόοπτο, ο κίνδυνος μη σε βρει το ένα και το άλλο, στα έχει φυλαγμένα στη γωνία η ζωή.

 

Ναι, και στο ρίσκο του τζόγου, να το δεχθώ κι αυτό, όμως όχι μέχρι να κινδυνεύεις να τελειώσεις από το χάρτη. Επιτόπου την κάνεις γυριστή, αν απειλεί να σε ανατινάξει. Αν διαλύσει τη ίδια τη ζωή σου. Αν σε πετάει έξω από τις γραμμές του τραίνου.
Διαβαστε ακομα:

ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ, ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙΣ