ΠΡΩΤΟΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ένα αεροπορικό δυστύχημα προκαλεί σήμερα παγκόσμια ταραχή. Επόμενο. Κάτι πολύ στραβό προέκυψε για να πέσει το σιδερένιο πουλί από τα σύννεφα.Το σύμπαν της ανθρωπότητας συγκινείται από τους νεκρούς μετά από την ανώμαλη πτώση του αεροσκάφους. Φοβερό το γεγονός απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς.

Πόσες, λέτε, εφημερίδες έγραψαν την είδηση για την πρώτη επιτυχημένη και κοσμοϊστορική, όπως αποδείχθηκε, πτήση ανθρώπου στους ουρανούς; Μόλις τέσσερις. Κι αυτό επειδή δύσκολα ο κόσμος της εποχής εκείνης, συνηθισμένος στα... επίγεια, φανταζόταν ένα τόσο... ουρανοκατέβατο όνειρο.

Συνέβη το 1903, στις 17 Δεκεμβρίου σα σήμερα. Τη μέρα εκείνη, στο Κίτυ Χωκ της Βόρειας Καρολίνας, οι αδελφοί Wright βολτάρισαν για 12 ολόκληρα δευτερόλεπτα (!) πάνω από τα σύννεφα, για την ακρίβεια στα 120 πόδια. Ακολούθησαν την ίδια μέρα τρεις ακόμα πτήσεις του Ουίλμπουρ (1867 - 1912) και Όρβιλ Ράιτ (1871 -1948) και κάπως έτσι άρχισε η κατάκτηση των αιθέρων από τον άνθρωπο.

Το αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι ήταν μηχανικοί ποδηλάτων, ήταν ένα γερακόμορφο κατασκεύασμα από έλατο και μουσελίνα, με έλικα, τετρακύλινδρη μηχανή 16 ίππων και πηδάλιο. Την πρώτη δημόσια πτήση τους την έκαναν στις 8 Αυγούστου 1908 στο Λε Μαν της Γαλλίας, αφού είχαν συμπληρώσει προηγουμένως εκατοντάδες ώρες πτήσης.

Λίγο μετά έγινε και το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα. Κατά τη διάρκεια πτήσης στη Βιρτζίνια ο κινητήρας ενός αεροπλάνου με πιλότο τον Όρβιλ Ράιτ παρουσίασε βλάβη. Το αεροσκάφος έπεσε, με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά ο ίδιος και να σκοτωθεί ο επιβάτης του, ένας υπολοχαγός.
Διαβαστε ακομα:

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ... ΤΟΛΜΗ