ΤΟ ''ΘΗΡΙΟ'' ΑΠΟ ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο παγκόσμιος παραμυθάς Δανός Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1841 είδε ''... στο χωριό Κηφισιά τον ωραιότερο πλάτανο που συνάντησαν τα μάτια μου να ορθώνεται μπροστά μου''. Το 1900 η Κηφισιά έχει πια περισσότερους από 1.500 κατοίκους, τηλεφωνικό κέντρο, ταχυδρομείο, 12 γήπεδα τένις σε μαγευτικούς κήπους επαύλεων και ευρωπαϊκών ξενοδοχείων. Ο μέγας Εμμανουήλ Ροίδης στην περίοδο ακμής της Κηφισιάς σημειώνει ''... Δύναται να θεωρηθεί ως η ικανοτέρα να θεραπεύσει τας εξοχικάς ορέξεις των κατοίκων της πρωτευούσης, αφού κατέστη ευπρόσιτος δια του σιδηροδρόμου... ''.
Σιδηρόδρομος ή άλλως ''το θηρίο'' (φώτο), όπως λεγόταν το ατμοκίνητο, η σιδηροδρομική σύνδεση της Κηφισιάς με τον Πειραιά. Μετέπειτα τον λέμε ''ο ηλεκτρικός''. Συνέβη σα σήμερα 27 Φεβρουαρίου, το 1869. Σε καμιά άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης δεν έγιναν όλα τόσα γρήγορα, το ένα καπάκι μετά το άλλο, και τόσο συνταρακτικά, καθόλου ορθολογικά, με συνέπεια να αλλάξουν εκβιαστικά την εικόνα και τη φυσιογνωμία των κατοικημένων περιοχών.
Το 1834 η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδος κι ένα χρόνο μετά γίνεται η πρώτη πρόταση στην κυβέρνηση από ξένο οίκο για την κατασκευή σιδηροδρόμου. Τελικά, το έργο ανατέθηκε το 1867 και μετά από δυο χρόνια σα σήμερα γίνονται τα επίσημα εγκαίνια και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η πρώτη δοκιμή της διαδρομής, με επιβάτες την Βασίλισσα ΄Ολγα, τον Πρωθυπουργό Ζαΐμη, υπουργούς, στρατιωτικούς, διπλωμάτες κι άλλους κουστουμάτους.
Διαβαστε ακομα: