ΥΠΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ...

 

γράφει ο διονύσης χαριτόπουλος

Το διάβασμα δεν είναι υποχρεωτικό. Έτσι και τελειώσετε τις σπουδές σας, ξεμπερδεύετε μια και καλή με αυτή την αγγαρεία. Αν δεν έχετε υπαρξιακές αγωνίες. Αν δεν σας ενδιαφέρει να εννοήσετε τον κόσμο και να ερευνήσετε τον βαθύτερο εαυτό σας, δεν υπάρχει λόγος.

Πάρτε παράδειγμα γύρω σας, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι του τόπου μας δεν ανοίγουν βιβλίο. Κανείς ποτέ δεν πλήρωσε κανέναν για να διαβάζει. Δεν έχει βρεθεί ακόμα προσφορότερος τρόπος ανάπτυξης, διάδοσης και πρόσληψης των ιδεών από το βιβλίο. Αλλά ιδέες που δεν μεταφράζονται σε χρήμα είναι αέρας κοπανιστός.

Τα βιβλία δεν λύνουν απορίες. Μάλλον δημιουργούν νέες. Αν χρειαστεί κάτι να ξέρετε, τα λεξικά και οι εγκυκλοπαίδειες έχουν όλα όσα χρειάζεστε. Υπάρχει πάντα και το Google.

Το μυαλό δεν είναι χωράφι για να το καλλιεργήσετε. Ούτε εσείς φυτό για να καλλιεργηθείτε. Ο ίδιος από τα γεννοφάσκια σας θα συνεχίσετε να είστε. Στο ημίφως της πρωτογενούς σκέψης. Και έχετε άποψη για όλα. Δεν χρειάζεται να την τεκμηριώσετε. Ούτε να λάβετε υπόψη σας άλλους που έχουν κοπιάσει ερευνώντας το ίδιο θέμα. Έτσι νομίζετε, άρα έτσι είναι.

Άλλωστε δεν έχετε χρόνο για βιβλία. Έχετε δουλειά, σπίτι, γυμναστήριο, έρωτες, φίλους, δεν προλαβαίνετε. Το βιβλίο είναι καλό για να κοιμάστε. Καλύτερο και από την τηλεόραση που μπορεί να κολλήσεις. Μόλις που προλαβαίνεις να ξεφυλλίσεις δυο σελίδες σε παίρνει ο ύπνος. Κι έχετε κάτι να διαβάσετε στην τουαλέτα.
..........................................

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1947 στον Πειραιά όπου από μικρή ηλικία έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές στο Λιμάνι και στα γύρω μηχανουργεία. Eγκατέλειψε νωρίς δύο απόπειρες σπουδών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και δούλεψε στη διαφήμιση μέχρι το 1990. Γνωστότερα έργα του: "Δανεικιά γραβάτα", "525 τάγμα πεζικού", "Τα παιδιά της Χελιδόνας", "Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων", "Εκ Πειραιώς ''.

Διαβαστε ακομα:

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ!