Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ
Η ιστορία είναι αληθινή, γνωστή σε ελάχιστους. Ο Μανιάτης Φώτης Μουρκάκος πουλάει χασίσι έξω από την πόρτα της ταβέρνας "Τα Παγώνια" του Διαμαντή Χιώτη, Σωκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, 1938. Ταβερνιάρης και παράνομος έρχονται στα χέρια, και ο πατέρας του μετέπειτα άρχοντα του μπουζουκιού Μανώλη Χιώτη, χαστουκίζει τον ενοχλητικό Μανιάτη, κι αυτός το πήρε βαρειά, πολύ προσβλητικά.
Μετά από λίγες μόλις ημέρες ο Μουρκάκος σκοτώνει τον ταβερνιάρη. Ο 24χρονος τότε Φώτης Μουρκάκος αποφυλακίζεται, το 1942, περίοδος χιτλερικής κατοχής στην Αθήνα, και μπαίνει σε μπουζουξήδικο της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου δίπλα στον Μπαγιαντέρα παίζει μπουζούκι ο 22χρονος Μανώλης Χιώτης. Ο γιος του δολοφονημένου όταν αντιλαμβάνεται στο μαγαζί την παρουσία του Μουρκάκου, κατεβαίνει από την πίστα..., όχι να βαράει το όργανο και να διασκεδάζει ο δολοφόνος του πατέρα του. Ο ποινικός έχει κατανόηση, αφήνει ένα χαρτονόμισμα, βάζει το κεφάλι κάτω και εγκαταλείπει το κέντρο.
Σα σήμερα, 21 Μαρτίου , το 1921, στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε ο άνθρωπος που "πρόδωσε" το μπουζούκι, αυτός το έβαλε και στα σαλόνια, Ο μέγας δεξιοτέχνης σολίστας Μανώλης Χιώτης πέθανε επίσης 21 Μαρτίου, το 1970. "Προδότης" διότι το τρίχορδο μπουζούκι το μετέτρεψε σε τετράχορδο. Το έκανε διότι αναζητούσε κι άλλους δρόμους μουσικούς, άλλους ήχους. Στην πραγματικότητα τη μία ακόμα χορδή πρώτος την "έβαλε" στο μπουζούκι ο δάσκαλος του Μανώλη Χιώτη, ο Στέφανος Σπιτάμπελος. Πρώτος ο Χιώτης έπαιξε με ηλεκτρικό μπουζούκι και γι' αυτό όταν άκουγες ένα από τα 350 τραγούδια του έλεγες ''Αυτό είναι δικό του''. Λαϊκά τραγούδια "κοσμοπολίτικα", μπολιασμένα με ρυθμούς από τσα-τσα και μάμπο.
Παικταράς ο Χιώτης με το μπουζούκι. Αυτόν του ελαφρού, όχι του σκυλέ μπουζουκιού επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης για εκτελεστή στα πολιτικοποιημένα, τα στρατευμένα τραγούδια του, Επιτάφιο, Λιποτάκτες, Πολιτεία και σία.
Ο Μανώλης Χιώτης έκανε τρεις γάμους με τις τραγουδίστριες Ζωή Νάχη, το 1949, με την Μαίρη Λίντα δέκα χρόνια μετά, με την οποία έγιναν σπουδαίο ντουέτο (φώτο), και την Μπέμπα Κυριακίδου, το 1967 .Πέντε θεωρούνται οι «σχολές» του μπουζουκιού, του Τσιτσάνη, του Ζαμπέτα, του Χιώτη, του Μακρυδάκη και του Παλαιολόγου.
Ο θεός της ηλεκτρικής κιθάρας, Ο Τζίμυ Χέντριξ είχε πει: «Δεν είμαι εγώ το νούμερο ένα, Χιώτης είναι!". Στον τάφο του επάνω, την ημέρα της κηδείας τού Μανώλη Χιώτη, έπαιξαν το σουξέ του «Ηλιοβασιλέματα» οι Γιάννης Καραμπεσίνης, Πάνος Πετσάς και Γιάννης Δέδες.
Διαβαστε ακομα: