ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΣΧΗΜΗ , ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΒΡΑΧΟΣ

 

Τον Ιανουάριο του 1989 ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο εντελώς ξενέρωτος Τζώρτζ Μπούς, σε ηλικία 65 χρονών. Ένα χρόνο μικρότερη του η σύζυγος του Βαρβάρα Πήρς. Ο πλανήτης μέσα από τις κάμερες της τηλεόρασης βλέπει μια γριά. Πρόσωπο γεμάτο ρυτίδες, μέχρι που κρύβονται μυρμήγκια στα μάγουλα και το μέτωπο της.

Αυτή ήταν η Μπάρμπαρα Μπους. Πάντα. Δεν ήταν ποτέ γκόμενα, ούτε ποτέ ήθελε να παραστήσει την γκόμενα. Δουλειά της ήταν να κάνει παιδιά, να αναλάβει το ρόλο της δέσποινας της οικογένειας, της οικοδέσποινας. Να δεσπόζει με τον τρόπο της ως γυναίκα, ως σύζυγος, ως μάνα. Όχι ως αφεντικό. Ο μπαμπάς στη δουλειά του, η μάνα, η Μπάρμπαρα όλες τις ευθύνες στο σπίτι. Μια Δέσπω. Μια Δεσποσύνη από τα παλιά.

Γιατί να πάει στο γυμναστήριο η Μπάρμπαρα. Και στον πλαστικό χειρούργο. Τι ντροπής πράματα είναι αυτά για την ηλικία της, μητέρας έξι παιδιών και να το παίξει χολυγουντιανή στάρ; Μακριά.

Κριόκωλος ο Τζωρτζ Μπους. Πιο χάλιας ακόμα ο ένας από τους τέσσερις γιους του, ο Τζωρτζ νεώτερος, που έγινε κι αυτός πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα δύο τετραετίες, όχι μία όπως ο πρεσβύτερος Μπους. Φαντάζει απίθανο μία οικογένεια να βγάλει δύο πλανητάρχες που δεν ήταν προσωπικότητες, και χωρίς να έχει μερίδιο στην επιτυχία η σύζυγος, η μητέρα, η εκ Νέας Υόρκης Βαρβάρα.

Στα 17 της η Μπάρμπαρα γνώρισε τον 18χρονο Μπους, στα 18 την φίλησε πρώτη φορά και στα 20 τον παντρεύτηκε. Ήταν πρώτος και μοναδικός άνδρας της ζωής της. Ο Μπους σαλιάριζε με τίποτα παρδελές στο γραφείο του, τον άφηναν να τις χαϊδεύει, περισσότερο να του κάνουν πλάκα, να το διασκεδάσουν. Η Μπάρμπαρα τα μάθαινε όλα, αλλά δεν ανησυχούσε. «Μαλάκας είναι, ακίνδυνος, ανίκανος να ξελογιάσει κάποια τσούπρα…» σκεπτόταν για τον σύζυγο.

Στις 17 Απριλίου 2018, και αφού αρνήθηκε κάθε ιατρική φροντίδα, πέθανε η Βαρβάρα στα 93 της στο σπίτι της, ανάμεσα στα εγγόνια της.

Διαβαστε ακομα:

ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ΤΗ ΝΙΟΤΗ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ ΣΟΥ!