ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ

 

Το όνομα Αττίκ σήμερα δεν λέει τίποτα. Εκφράζει εποχή μακρινή και ξεχασμένη, της προπολεμικής πρωτεύουσας, και μιας ζωής με καθημερινότητα άγνωστη στους ρυθμούς και τις αγωνίες του καιρού μας. Συνθέτης Έλληνας ήταν ο Κλέων Τριανταφύλλου, γνωστός μόνον ως Αττίκ, μεγάλος μάστορας να σκαρώνει στο άρπα κόλλα ένα τραγούδι, να το γράφει και να το ντύνει μουσικά, κι αυτό να γίνεται σουξέ. Και να τραγουδιέται ακόμα και σήμερα, από κάποιους.

“Μαραμένα τα γιούλια”, “Τα καϋμένα τα νειάτα”, “Της μιας δραχμής τα γιασεμιά”, τρία από τα 300 τραγούδια του Αττίκ του οποίου το όνομα και η μνήμη είναι συνυφασμένα με την περίφημη “Μάντρα”.

Η Μάντρα του Αττίκ. Ένα καφέ - σαντάν, Υπαίθριο βαριετέ, και μπουάτ, και επιθεώρηση με παρλάτες, καλαμπούρια, και βέβαια τραγούδια με την μούσα του, την σπουδαία Δανάη Στρατηγοπούλου.

Μετά τον πόλεμο το πνεύμα της “Μάντρας” του Αττίκ γέννησε τα αναψυκτήρια με τους κονφερανσιέ. Γιώργος Οικονομόπουλος στο Πεδίον του Άρεως, Όμηρος Αθηναίος στο Γκρηκ Παρκ, Ζαχαρίας Τσίκλας στην Αίγλη Ζαππείου. Μία άλλη Αθήνα, “η παλιά Αθήνα”, η αθώα και γραφική, με τους εκλεπτυσμένους αστούς, την αφέλεια και το ρομαντισμό.

Αθηναίος ο Αττίκ, μεγάλωσε στην Αίγυπτο, έζησε στο Παρίσι και, πριν τα 60 του χρόνια, αυτοκτόνησε το 1944, στις 29 Αυγούστου. Κατάθλιψη. Πήρε μια χούφτα χάπια και της έδωσε να καταλάβει.

Διαβαστε ακομα:

ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΖΕΛΑ