ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ

 
Σήμερα Δευτέρα, πρώτη ημέρα της σχολικής περιόδου. Στα νηπιαγωγεία και δημοτικά. Πριν τον αγιασμό, στα χριστιανόπουλα πριν μπουν στην τάξη για την πλάκα τους, να σου πω τι έκανε η μαμά του Μπόμπου.
Τον οποίο Μπόμπο, βέβαια, δεν γέννησε την μάνα του, απλά το έφερε στον κόσμο. Το παιδί το έσπειρε ο μπαμπάς, κι αυτός παίζει μπάλα στη ζωή του Μπόμπου. Λέμε για την μαμά του Μπόμπου, η οποία σήμερα το πρωί έκανε ακριβώς το ίδιο, τέτοια ημέρα, και πέρυσι, και πρόπερσι.

Ο Μπόμπος, όμως, επειδή είναι Μπόμπος, δεν θυμόταν τι τον υποχρεώνει να κάνει η μάνα του κάθε χρόνο, πρώτη ημέρα που θα πάει σχολείο. Ξύπνιος ο Μπόμπος! Ούτε που την ρώτησε την μάνα του γιατί να κάνει αυτό που του ζήτησε. Δεν ασχολείται ο Μπόμπος με μαλακίες.

Ανοίγει την πόρτα η μάνα του Μπόμπου και επιτόπου χώνει νερό στο δάπεδο της εξόδου. Ένα ποτήρι νερό μπροστά στα πόδια του Μπόμπου. Να κάνει ο γιόκας το πρώτο βήμα, μάλιστα με το δεξί, πάνω στο νερό. Μην τυχόν και φύγει για το σχολείο, σήμερα πρώτη ημέρα, χωρίς να βρέξει τη σόλα του. Γιατί;... Για να κυλήσει νεράκι η σχολική σαιζόν για τον Μπόμπο. Διαφορετικά, αν δεν πατήσει το νερό, στην πρώτη περπατησιά, ο κίνδυνος είναι μεγάλος ο Μπόμπος να τα βρει ζόρικα με τα μαθήματα. Πρόληψη, θα πεις.

Τι θα πει «πρόληψη». Δεν έχει σχέση με γνώση, ούτε με σκέψη, γι' αυτό δεν την λένε πρό-γνωση, ούτε πρό-σκεψη. Δεν χρειάζεται καν να σκεφθείς, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τούτο και το άλλο από τα πριν, «προ», το λαμβάνεις. Το λένε πρό-ληψη. Έτσι το παρέλαβε η μαμά του Μπόμπου από την μαμά της, έτσι το κάνει και η ίδια.
Διαβαστε ακομα:

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ... ΒΥΖΙΑ