ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΔΙΟΓΕΝΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

 

Δεν της λείπει τίποτα. Λεφτά; Όσα θέλει, και με το παραπάνω. Φήμη; Ηθοποιός χολυγουντιανή σε πλήρη δράση και βραβευμένη. Ομορφιά; Μέσα στις δέκα πρώτες της γης. Ελκυστική; Να την πιεις στο ποτήρι ακόμα και σήμερα, μετά τα πενήντα της. Να την τρως και να μη χορταίνεις. Είπαμε. Τα έχει όλα. Η κορμάρα. Γυναικάρα με τα όλα της. Κι όμως... Κατάθλιψη. Η μεγάλη αρρώστια της εποχής μας. Από αυτή την ασθένεια δεν ξέφυγε η Ουαλλή σταρ του σινεμά Κάθρην Ζέτα Τζόουνς, γεννημένη 25 Σεπτεμβρίου σα σήμερα, το 1969. Το ακούς και τρελαίνεσαι. Ότι κλείνεται για θεραπεία σε κλινική το κορίτσι διότι την βαράει η μανιοκατάθλιψη.

Να, γιατί ο άνθρωπος χρειάζεται τους... φιλοσόφους. Αυτούς που τη ψάχνουν στο αληθινό... νόημα της ζωής. Ποια πλούτη και ποια δόξα, σου λένε. Άλλο είναι! Ποιο, ρε; Μπέρδεμα. Αξεμπέρδευτο. Ο κάθε φιλόσοφος προτείνει το δικό του απόσταγμα σοφίας.

 

Η συνάντηση της αιωνιότητος. Ο στρατοκράτης Μέγας Αλέξανδρος, ο μέγιστος κατακτητής του πλανήτη, ο πιο δοξασμένος των δοξασμένων, βγαίνει από το τανκ και, πριν ανέβει στο αεροσκάφος με τους πυραύλους, πιάνε το μάτι του έναν φουκαρά μέσα σε πιθάρι. Του λένε είναι ο κυνικός φιλόσοφος ο Διογένης. Τι έκανε ο Αλέκος; Εδώ τελειώνεις. Εδώ το κλείνεις το βιβλίο.

«Μεγάλε Διογένη, σε θαυμάζω, είσαι ο γίγαντας του πνεύματος, πες τι θες, ό,τι μου ζητήσεις θα το κάνω διότι το αξίζεις...» του λέει ο πλανητάρχης. Είπαμε. Δεν είπαμε; Εδώ λες ως άνθρωπος ότι σ' έχουν δουλέψει οι θεοί. Ότι η ζωή είναι μια απάτη.

 

Απλώνει το χέρι ο Διογένης μέχρι τους όρχεις του και ξύνεται. Ο Αλέξανδρος ο Μέγας τα' χει χαμένα. Οι επιτελείς του σε αμηχανία. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα όταν πια ολοκλήρωσε το ξύσιμο ο Διογένης, έβαλε το χέρι στο μέτωπο, να μπανίσει καλύτερα τον μέγιστο στρατηλάτη και του αποκρίθηκε: «Ρε, μάγκα, κάνε μου τη χάρη και φύγε από μπροστά μου, μου κόβεις τον ήλιο...».

 

Το γεγονός δεν είναι μύθος. Έτσι ξηγήθηκε στον Αλέξανδρο ο βρωμιάρης φιλόσοφος. Έκοψε τη φάτσα του μέγιστου και με μια ατάκα τον τελείωσε. Του είπε είσαι τίποτα, αξία ζωής έχει μόνο ο αληθινός, αιώνιος παντικράτωρ, ο ήλιος.

Η σούπερ γυναίκα Catherine Zeta - Jones, ζωντανή φαντασίωση σε χιλιάδες αρσενικούς, με προσωπική περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διάσημη, δεν ξέρει γιατί ζει. Και ποια σημασία πραγματική έχουν όλα όσα κατέκτησε. Γιατί σπούδασε ηθοποιός, γιατί γυρίζει ταινίες και παίζει θέατρο, γιατί πλακώθηκε στις πλαστικές, γιατί χώρισε και επέστρεψε στον Μάικλ Ντάγκλας, γιατί έκανε μαζί του δύο παιδιά. Δεν βρίσκει απαντήσεις και βυθίζεται σε κρίσεις βαρειάς κατάθλιψης.

Διαβαστε ακομα:

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΤΣΙΝΑ ΓΙΑ ΚΑΣΕΛΑΚΗ