ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΙΚΩΝ Ο ΤΖΑΚ ΤΟΥ DANIEL' S

 

Κουβέντα για ουίσκυ, για Ντάνιελς ουίσκυ. «Τον έλεγαν Τζων, τον ήξερα εγώ...» είπε ο Αλ Πατσίνο, μεθυσμένος τυφλός απόστρατος αξιωματικός στη μεγάλης κλάσης εμφάνισή του στο «Αρωμα γυναίκας», άλλωστε γι' αυτή την ταινία πήρε το όσκαρ. Ο ηθοποιός αναφερόταν στον φίλο αρκετών αλκοολικών και μη. Τον Τζακ Ντάνιελς. Λάθος του τεράστιου Αλ, όμως συγχωρείται. Δεν χαλάς μια ωραία ατάκα στο σινεμά για χάρη της αλήθειας.

Να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Το «Τζακ» είναι υποκοριστικό, και συνήθως προέρχεται από το «Τζων», όχι το «Τζαίηκομπ». Τον Κένεντυ π.χ. επειδή λεγόταν Τζων τον αποκαλούσαν «Τζάκ». Το όνομα του θρυλικού ποτοποιού (φώτο) είναι Τζάσπερ. Για την ακρίβεια Τζάσπερ Νιούτον Ντάνιελ.

Είχε εννέα αδέλφια ο Τζάσπερ και στη δική του γέννα πάνω πέθανε η μάνα του. Συνέβη στο Τενεσύ. Το γράφει και στο μπουκάλι. Βεβαίως, ο ιδρυτής της ιδιότυπης γεύσης ανάμεσα στο ουίσκυ και το μπέρμπον, τουλάχιστον όσο αφορά το Jack Daniel's Old No7 που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, είχε ρίζες από τις ουισκομάνες της Σκωτίας και της Ουαλλίας.
Ο Τζάκ Ντάνιελ δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε έκανε παιδιά. Τα ανήψια του ανέλαβαν την επιχείρηση όταν αποχώρησε. Πέθανε σα σήμερα 10 Οκτωβρίου, το 1911, από γάγγραινα. Σύμφωνα με μια εκδοχή μια άσχημη ημέρα κλώτσησε δυνατά το χρηματοκιβώτιό του γιατί δεν άνοιγε. Ο μπάρμπας δεν θυμόταν το συνδυασμό και τον έπιασαν τα διαόλια του. Το πόδι του έπαθε ζημιά κι η αρρώστια του σιγά σιγά τον τελείωσε. Είχε γεννηθεί Σεπτέμβριο του 1846.
Διαβαστε ακομα:

ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ... ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟ