Ο ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΠΗΡΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 
του Ανειδίκευτου Συνεργάτη
 

Ένα παράδειγμα, για να ξέρουμε τι εννοούμε όταν λέμε σοβαρό κράτος. Στην Ελλάδα πρέπει να δουλέψεις τουλάχιστον 15 χρόνια για να πάρεις σύνταξη, την όποια σύνταξη, και στα 65 σου χρόνια. Αν έχεις 14 χρόνια, 11 μήνες και 29 μέρες δεν παίρνεις τίποτε. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

 

Το όριο αυτό - άλλη μία μοναδικότητα στα ασφαλιστικά χρονικά - ήθελαν να το πάνε δανειστές στα 20 χρόνια την εποχή των μνημονίων. Που σημαίνει να μην παίρνει καμία σύνταξη ο εργαζόμενος αν έχει δουλέψει «μόνο» 19 χρόνια, 11 μήνες και 29 μέρες. Τι συμβαίνει στο εξωτερικό, στο θέμα το συνταξιοδοτικό;

 

Ο λίαν αγαπητός ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας, ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος όσο ζούσε, μίλησε για την προσωπική του περιπέτεια, πέντε μήνες πριν πεθάνει. Αστεία φιγούρα, ο ίδιος έκανε την πλάκα του, ''ευτυχώς γεννήθηκα με τη φάτσα και τη φωνή του Καραγκιόζη''. Η κουβέντα του, όμως, έχει μια αλήθεια και ένα πόνο άμα είσαι... μνημονιακός Έλληνας.

«Εδώ και πενήντα χρόνια μας κλέβουν... '' είχε πει ο ηθοποιός που τρώει εγκεφαλικό το 2010 και μετά από πέντε χρόνια τον βαράει και ο καρκίνος. ''... Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: εγώ είχα ένσημα πολλαπλής ασχολίας. Τα ένσημά μου είχαν ξεπεράσει τα 35 χρόνια εργασίας. Στο ΙΚΑ μου λένε: "Κύριε Τσάκωνα, από αυτά τα 1.000 ετησίως που έπρεπε να μπουν, μόνο 150 ένσημα τον χρόνο πιάνονται. Τα άλλα έχουν πάει υπέρ πίστεως και πατρίδος".

 

''Πιτσιρικάς δούλεψα τρία χρόνια στη Γερμανία. Τότε, λοιπόν, οι άνθρωποι μου λέγανε: "Θέλετε σε χρήματα τις κρατήσεις ή σε ένσημα;". Τους απάντησα "σε ένσημα". Και έρχεται το γερμανικό κράτος έπειτα από σαράντα χρόνια και μου στέλνει επιστολή με την οποία μου αναφέρει: "Κύριε Τσάκωνα, έχετε να λαμβάνετε μηνιαία σύνταξη 70 ευρώ για τα τρία χρόνια εργασίας που είχατε στη χώρα μας". Αυτοί είμαστε στην Ελλάδα».

Ο Κώστας Τσάκωνας, ένας βιοπαλαιστής της ζωής, γεννήθηκε Οκτώβριο του 1943 και πέθανε στα 72 του σα σήμερα 4 Νοεμβρίου, το 2015.
Διαβαστε ακομα:

ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΝΟΥΛΙ