ΜΠΑΝΑΝΑ, ΤΟ... ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ
Η μπανάνα παραπέμπει στο ανδρικό σεξουαλικό όργανο. Δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. Και είναι πέρα για πέρα γελοίο το συγκεκριμένο φρούτο να αποτελεί σύμβολο αντιρατσιστικό ή αντισύμβολο ρατσιστικό. Όποιος είναι... ''ρατσιστής'' να φροντίζει να κρύβεται όταν τρώει μπανάνα, μην τον χαρακτηρίσουν ασυνεπή στα πολιτικά του πιστεύω.
Εκεί την πήγαν τη δουλειά. Ρίχνει κάποιος μια μπανάνα σε μαύρο ποδοσφαιριστή, άρα είναι ρατσιστής. Τρώει επιδεικτικά τη μπανάνα, άρα με... στυλ διασκεδάζει, σαρκάζει τον αντιρατσιστή. Εγώ, δηλαδή, που τρώω μπανάνα, που μου αρέσουν οι μπανάνες, τι είμαι; Γελοία πράγματα. Η μπανάνα έγινε σύμβολο του διεθνούς αντιρατσιστικού κινήματος. Ένα φυτό, ένας καρπός της φύσεως δηλώνει την αντίθεση απέναντι σε μια φυσική στάση ανθρώπινη.
Έτσι είναι. Ο ρατσισμός είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι κατασκεύασμα. Βλέπω έναν μαύρο και η φάτσα του με απωθεί. Με τρομάζει. Γιατί να νοιώθω ένοχος πολιτιστικά, πολιτισμικά;
Είναι και θέμα αισθητικής. Είμαι λευκός, αισθάνομαι πιο άνετα με λευκό. Ούτε θα πω ρατσιστή τον σκούρο, αν του γυρίζουν τα άντερα βλέποντας έναν λευκό. Όταν του ξυπνάει μνήμες τραυματικές. Μη λησμονούμε ότι από τη λευκή φυλή υπέφεραν για αιώνες ινδιάνοι, αφρικάνοι, ένα σωρό φυλές ιθαγενών.
Τι έχει γίνει, τελικά; Με το ζόρι εσύ που είσαι ''ρατσιστής'', διότι έτσι αισθάνεσαι, όχι επειδή ενεργείς σύμφωνα με τα προσωπικά και εθνικά οικονομικά σου συμφέροντα, σου χρεώνουν επιθετικότητα, κοινωνική εχθρότητα. Όχι, κύριοι. Το ότι δεν γουστάρω κάποιον φατσικά δεν σημαίνει ότι και εναντιώνομαι, ότι έχω κάτι σε βάρος του. Ούτε τον θεωρώ υπάνθρωπο, κατώτερο
Αν κάτι πραγματικά συμβολοποιεί η μπανάνα είναι το πέος. Μια μπανάνα έχει μήκος 12-15 εκατοστά, όσο και το ανδρικό μόριο, κατά μέσο όρο στους άνδρες της λευκής φυλής. Και διάμετρο 3-4 εκατοστά, το ιδεώδες για τον γυναικείο κόλπο. Επίσης το σχήμα της μπανάνας είναι σχεδόν καμπυλωτό, σίγουρα κυλινδρικό, όπως ακριβώς το πέος.
Έλλειψη σεβασμού στη φύση είναι η ανάδειξη συμβόλων, γεννημάτων της γης, από τον άνθρωπο για να υπηρετήσει δήθεν πολιτιστικές συμπεριφορές. Η μπανάνα έχει προσφορά στον άνθρωπο. Έχει ταίσει πληθυσμούς σε τροπικές χώρες. Σε κάποιες εποχές φτιάχνανε ψωμί από τη μπανάνα, το 40% της οποίας παράγει αλεύρι. Μόνον; Μία άλφα έκταση από μπανανιές δίνει βάρος περισσότερο από 40 φορές πατάτα. Και περισσότερο από 130 φορές σιτάρι. Εκτός από τον καρπό, το “κάλυμμά” της μπανάνας χρησιμοποιείται στην παραγωγή σχοινιού και από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, που παίζει σε πολλές ποικιλίες, φτιάχνανε ρούχα και υλικά συσκευασίας.
Βανανέα την έλεγαν παλιά. Και Βανανία βρίσκεις στην Καλαμάτα, στην Κρήτη και σε κάποιες περιοχές στα Επτάνησα.
Διαβαστε ακομα: