ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

 

Τα θρησκευτικά. Το μάθημα των θρησκευτικών, όπως μάθημα είναι τα μαθηματικά, η γεωγραφία, η φυσική, η χημεία.

Η συριζαία υπουργός παιδείας, σιγά μην αναφέρουμε και το όνομά της, είχε πει ότι όποιος μαθητής θέλει θα απαλλάσσεται της παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών. Όπως συμβαίνει στα ελληνόπουλα με την εβραϊκή ή, την ινδιάνικη θρησκεία.

«Ανοησίες λέει η κυρία υπουργός» ήταν το σχόλιο του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. «Η παιδεία μας είναι εθνική, χριστιανική, ελληνική και πρέπει να διδάσκεται».

Ανοησίες λέει ο κύριος Ιερώνυμος. Δεν υπάρχει παιδεία εθνική. Πρώτον, η παιδεία σήμερα είναι παγκόσμια. Και δεύτερον, η λεγόμενη παιδεία σήμερα υπηρετεί τον επαγγελματικό προσανατολισμό του μαθητή, όχι τη γνώση.

Παρακάτω. Ο αποδυτηριάκιας είναι με τη γνώση, όχι με την πίστη όπως ο παπάς, και θεωρεί απαραίτητο το μάθημα των θρησκευτικών. Αλλοίμονο. Τα παραμυθάκια της θρησκείας, της κάθε θρησκείας χρήσιμο είναι να τα διδάσκεται ο νέος - εκπαιδευτικά, όχι προπαγανδιστικά.

Μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών, των θρησκευτικών, όχι της χριστιανικής, της μουσουλμανικής, της εβραϊκής, της βουδιστικής, της όποιας πίστης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν την αλήθεια. Και ποια είναι αυτή; Οι θρησκείες είναι κατασκευάσματα των ανθρώπων και καλύπτουν τις ανθρώπινες αδυναμίες. Αυτή είναι η αλήθεια. Και μόνον ότι τον Θεό, τον μοναδικό, τον ίδιος για όλους, τον πλησιάζουν διαφορετικές θρησκείες, με διαφορετικούς προφήτες, λέει πολλά. Μην πούμε περισσότερα. Μόνον ότι τα θρησκευτικά είναι μάθημα απαραίτητο αν διδάσκεται σωστά. Μάθημα με περιεχόμενο και δεν αφορά τα κιτάπια ενός συγκεκριμένου δόγματος.
Διαβαστε ακομα:

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ