ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΓΩΝΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

 

Ο αποδυτηριάκιας θα σου πει την πιο μεγάλη κουβέντα για τον Ζαν Πωλ Σαρτρ, τον μέγα διανοητή του περασμένου αιώνα, τον φιλόσοφο του υπαρξισμού, τον πρωτεργάτη του ξεσηκωμού τον Μάη του 1968 στην Γαλλία, τον θαυμαστή του Στάλιν. Και την γυναίκα της ζωής του, την Σιμόν ντε Μπωβουάρ, που γεννήθηκε σα σήμερα, 9 Ιανουαρίου 1908 και πέθανε στις 14 Απριλίου το 1986.Αριστερή και αυτή, ανυπότακτη διαννοούμενη, ίσως ό,τι πιο σπουδαίο και ακραίο στην Ιστορία του φεμινιστικού κινήματος.

Αυτοί οι δυο ακόλαστοι τύποι, αμαρτωλοί μέχρι τα μύχια της ψυχής τους, χρησιμοποίησαν την αριστερά. Όπως, βέβαια, και η αριστερά τους χρησιμοποίησε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Μιλάμε τώρα για δυο κορυφαία, απολύτως εμβληματικά πρόσωπα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκέψης. Τιτάνες σαν πνευματικοί άνθρωποι. Και αντικαθεστωτικοί, βέβαια. Ο Σαρτρ, ήταν τόσο απατεώνας που για να επιδοτήσει το προφίλ του αρνήθηκε το βραβείο Νόμπελ, το 1964, ενώ πριν οκτώ χρόνια, αυτός ο κομουνίσταρος έκλαιγε δημόσια που τα ρώσικα τανκ είχαν μπουκάρει στη Βουδαπέστη.

Έχουν καταγραφεί σαν ο «ερωτικός δεσμός του 20ου αιώνα» η Μπωβουάρ και ο Σαρτρ, που δεν κοιμήθηκαν ποτέ μαζύ, δεν ζούσαν μαζύ, άλλωστε. Ο ένας ζητούσε από τον άλλον να βρει ερωτικό σύντροφο για να το παίξουν τρίγωνο.

Ούτε ωραία ήταν αυτή, η Μπωβουάρ, ούτε ο άλλος βλεπότανε σαν άνδρας. Ένας αλλήθωρος, κακάσχημος κοντοστούπης. Οι πάντες, όμως, τους έκαναν υποκλίσεις. Είχαν το προνόμιο της πνευματικής υπεροχής και τη σφραγίδα των αγωνιστών της αριστεράς.

Διαβάστε ακόμα:

Δαιμονισμένη λεσβιάρα, φλογερή επαναστάτρια