ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Αυτός είναι ο σοφότερος των Ελλήνων, κατά το Μαντείο των Δελφών. Κατά τους Λατίνους είναι ο άνθρωπος που κατέβασε τη φιλοσοφία στη γη. Ο Σωκράτης της αρχαίας Αθήνας, που καταδικάστηκε σε θάνατο.
Πρόκειται για μια υπόθεση σκοτεινή, ό,τι θες μπορείς να υποθέσεις, όμως σίγουρα αποτελεί το μέγιστο έγκλημα της αιωνιότητας κατά του πνεύματος.
Εδώ δεν είναι χώρος για αναλύσεις, ούτε να μεταφέρουμε, σε χοντρές γραμμές, το τι έχουν υποστηρίξει τα πιο φωτισμένα μυαλά που πάτησαν στη γη για τη δίκη, την καταδίκη του φιλόσοφου και την απόφαση του να πιει το κώνειο.
Δυο λόγια μόνον, όχι τρία, με αφορμή ότι στις 15 Φεβρουαρίου το 399 πριν τον Ναζωραίο, κάποιοι ξεφτύλες δέχθηκαν, ακόμα κι αυτοί που τελικά ζήτησαν την απαλλαγή του, να δικάσουν έναν θεό.
Η κατηγορία ήταν ότι ο Σωκράτης, που γεννήθηκε σα σήμερα το 469 προ Χριστού, δεν σεβότανε τους θεούς της πόλης. Και ότι μ’ αυτά που έλεγε στους μαθητές του έκανε κακό στη νεολαία. Κι εδώ μπαίνει στο τραπέζι τι είναι πόλη, δηλαδή το κράτος, τι είναι πολίτης, ποια η σχέση τους, τι είναι δικαστήριο, δικαιοσύνη, δικαστές.
Όπως και να ‘χει οι περισσότεροι μελετητές σηκώνουν τα χέρια για την απόφαση του Σωκράτη να αποδεχθεί την ποινή, ενώ την θεώρησε άδικη. Γιατί δεν την κοπάνησε όπως πράγματι μπορούσε, όπως του ζητούσαν οι φίλοι του και προτίμησε να δηλητηριαστεί. Να πιει το κώνειο. Δεν λέμε τίποτα άλλο. Επ αυτού τα δικά του ο αποδυτηριάκιας τα έχει πει σε σχετικό σεντόνι.
Διαβάστε ακόμα: